Közélet
Budapest, 2015. szeptember 8.
Résztvevõk a Ma mi, holnap ti - Tüntetés az egyetemeinkért elnevezésû demonstráción, amelyen a Budapesti Corvinus Egyetem három budai karának a Szent István Egyetemhez csatolása ellen tiltakoznak Budapesten, az egyetem Budai Campusa elõtt 2015. szeptember 8-án.
MTI Fotó: Marjai János

Corvinus: az egyetemi szenátus elutasította az intézmény szétdarabolását

24.hu
24.hu

2015. 09. 09. 15:25

Az egyetem közleménye szerint újra bebizonyosodott, hogy a Budapesti Corvinus Egyetem elutasítja a szétdarabolást, ezért felszólítják Balog Zoltán minisztert, hogy tartsa tiszteletben a szenátus szerdai döntését. Mint írták, az ülésen a döntően a pesti karok hallgatóit képviselő diákszervezeti tanács képviselői is az egység mellett szólaltak fel. A nyilvános szenátusi ülésen kizárólag az egyetem egyben maradása melletti érvek hangoztak el – olvasható a közleményben.

A tiltakozók szerint a minisztérium szétdarabolás melletti egyetlen érve rég megbukott: az “agrárképzések integrációja” semmiképp sem tud megvalósulni, mert a gödöllői Szent István Egyetemből éppen kiválik az Állatorvos-tudományi Kar. A felsőoktatás és az agrár-felsőoktatás problémáit az előző években elvett források visszaadása oldaná meg, nem pedig a szakmailag megalapozatlan, egyoldalú átalakítások.

Felidézték, hogy a Corvinus szétdarabolása ügyében hiába kértek az egyetem érintett karainak dékánjai valódi tárgyalást a minisztertől. A szerda reggeli megbeszélésen ehelyett csak bejelentést kaptak. Balog Zoltán azzal kezdte a találkozót, hogy a döntés az egyetem szétdarabolásáról már megszületett, meg sem várva az egyetemi szenátus véleményét. Nem véletlenül félt a miniszter az egyetem autonóm véleményétől, délben ugyanis a Corvinus szenátusa elutasította az egyetem szétdarabolását.  A felsőoktatás és az agrár-felsőoktatás problémáit az előző években elvett források visszaadása oldaná meg, nem pedig a szakmailag megalapozatlan, egyoldalú átalakítások.

A felsőoktatási államtitkárság a nap folyamán azt közölte az MTI-vel A Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) budai campusa önállóságának és autonómiájának megőrzése és erősítése a fenntartó Emberi Erőforrások Minisztériumának célja. A szerda reggeli egyeztetésről rögzítették: azon a fenntartó miniszter jelezte, hogy a felsőoktatási államtitkárság integrációs javaslatát támogatja.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.