Közélet

80 milliárd forint se elég az állami médiának

Bár idén 80 milliárd forintot kap az államtól, még így is finanszírozási gondokkal küzd az állami média – írja a Népszabadság. Az MTVA büdzséjét az M1 hírcsatorna és az M4 sportcsatorna elindítása terhelte meg különösen. A lap úgy tudja, Szabó László Zsolt azért mondott le az állami médiavállalat éléről, mert kis híján ráomlott a céggazdálkodása.

A Népszabadság által megkérdezett szakemberek szerint az M1 folyamatos élő műsorának előállítása éves szinten 8-10 milliárd forintot emészt fel, az M4 költségei is ugyanekkorák. A mintegy kétezer főt foglalkoztató MTVA bér- és járulékköltsége meghaladja az évi 15 milliárd forintot.

A lap információi szerint a megbízott vezérigazgató, Vaszily Miklós szeretné elérni, hogy a Magyar Államkincstár vegye át az állami média több tízmilliárd forintnyi ingatlanvagyonát, amire már nincs szükség, miután a Kunigunda utcai székházba költöztették a Duna TV-t és a Magyar Rádiót is. Ugyanakkor az állami média 2012 végén 63 milliárdos hitelcsomagot vett igénybe négy banktól, hogy abból finanszírozza a Kunigunda utcai székház megvásárlását és korábbi hiteleinek kiváltását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik