Közélet

L. Simon László: vissza kell adni a pedagógusok szakmai becsületét

24.hu
24.hu

2015. 09. 08. 17:39

Vissza kell adni a magyar pedagógusok szakmai becsületét, ehhez az életpályamodell és a növekvő fizetés csak az első lépés – mondta a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára kedden a Kaposvári Egyetem jubileumi tanévnyitó ünnepségén L. Simon László ünnepi beszédében úgy fogalmazott: “a rendszerváltás utáni két és fél évtized legfontosabb értéke a szabadság, amihez ragaszkodnunk kell”. Az egyéni szabadság, azaz függetlenség alapja az erős egzisztencia megteremtése lehet – fűzte hozzá.

A diákok figyelmét arra hívta fel az államtitkár, hogy az anyagi egzisztencia mellett létezik a tudás által megszerezhető, azaz a szellemi értelemben vett egzisztencia, amit senki nem vehet el tőlük, és amelynek alapja a folyamatos tanulás.

“Fontos, hogy olyan anyagi és szellemi egzisztenciával rendelkezzenek a polgáraink, amely függetlenné, szabaddá, szabadon gondolkodóvá teszi őket” – mondta az államtitkár, szót ejtve napjaink egyik alapkérdéséről is, arról, hogy kié a termőföld mint az anyagi egzisztencia egyik alapja. Az elmúlt évek legfontosabb politikai döntései között említette a zsebszerződések felszámolását, valamint a magyar termőföld visszaszerzését és magyar gazdákhoz juttatását.

A Kaposvári Egyetem legfőbb képzéseinek fontosságáról szólva L. Simon László felsorolt több aktuális agrár- és gazdasági kérdést, ezek között említve a GMO-termékekkel szembeni, illetve a tej- és hústermékek illegális Magyarországra szállítása elleni küzdelmet. Fontosnak nevezte a művészképzést, a pedagógusképzéssel kapcsolatban pedig kiemelt feladatnak nevezte a pedagógus szakma presztízsének emelését. Hangsúlyozta, nemcsak az a fontos, hogy mit tanítanak, hanem legalább annyira az is, hogyan tanítják.

Szávai Ferenc, az egyetem rektora beszédében megemlékezett a Kaposvári Egyetem 15 évvel ezelőtti megalapításáról. A somogyi megyeszékhelyen már azt megelőzően, több mint fél évszázada működött felsőfokú mezőgazdasági technikum, létezett korábban tanítóképzés, valamint 25 éve alapították a diagnosztikai intézetet, amely magas szintű oktató- és kutatóbázis.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.