Közélet
Image: 73605512, Horváth Aladár a Magyarországi Cigány Párt (MCP) elnöke., Place: Budapest, Hungary, License: Rights managed, Model Release: No or not aplicable, Property Release: Yes, Credit: smagpictures.com

Horváth Aladár kiborult a romákat lejövevényező Orbánon

24.hu
24.hu

2015. 09. 08. 10:17

Kiakadt Orbán Viktorra a Roma Parlament elnöke és egy civilszervezet is, mert a nagykövetek előtt jövevényeknek nevezte a romákat, akiket mégsem akar szétosztani kvóták szerint.
Korábban a témában:

Egy közleményt tett fel a Facebookra Horváth Aladár, aki így tiltakozik Orbán Viktor friss kijelentései ellen – írja a 444. A Roma Parlament elnöke az ellen emelte fel a szavát, hogy Orbán a nagyköveteknek tartott értekezleten a menekültkvóta analógiájaként emlegette a jövevényként aposztrofált cigányokat, “akikről egyszer valaki eldöntötte, hogy itt lesznek”.

Orbán ráadásul azt mondta, a romák is jövevények, mégse kérjük azt más országoktól, hogy osszák el egymás között őket. A túltolt orbáni elemzés sok volt Horváthnak, aki szerint “a magyar miniszterelnök az idegenellenes gyűlöletkeltésébe beemelte a hazai cigányságot. Idegennek bélyegezte és kizárta a nemzetből az ország 10%-át kitevő roma magyarokat”. Szerinte ezzel a kormányfő alkalmatlanná vált, hogy tízmillió magyar jogait és érdekeit képviselje.

Forrás: Facebook

 

 

Az Ide tartozunk! Roma Közösségi Hálózat nevében Setét Jenő is tiltakozó közleményt adott ki. Szerintük az utóbbi 25 év “legszörnyűbb, legkirekesztőbb” nyilatkozata volt ez. “A leghatározottabban visszautasítjuk, hogy a magyar kormányfő szembeállítsa egymással a hazai romák és a menekültek ügyét. Visszautasítjuk nyilatkozatát, amely elvitatja állampolgárságunkat, hazafiságunkat, méltóságunkat, magyarságunkat, az egész életünket évszázadokra visszamenőleg is!” – közölték.

Setét szerint a romák nem átutazók, ez az ő hazájuk is. Az köti őket össze a menekültekkel, hogy súlyosan csorbát szenvednek az emberi jogaik. Tűrhetetlennek tartják, hogy politikusok “kijátsszák a cigány kártyát”, hogy a rájuk való “alibi hivatkozással tagadják meg a menekült emberektől a legelemibb segítségnyújtást”. A romák és a menekültek kérdése két különálló ügy, a menekültek pedig nem vesznek el senkitől semmit – tette hozzá Setét.

 

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.