Közélet

„Elszigetelve élnek és a hideg földön alszanak a szabad ég alatt”

24.hu
24.hu

2015. 09. 08. 17:23

A Spiegel az írásban kiemelte, hogy a menekültek Magyarországon “elszigetelve élnek és a hideg földön alszanak a szabad ég alatt”. Úgy tűnik, hogy az állam sokaknak még a legszükségesebb ellátást sem tudja megszervezni. Felmerül a kérdés: mindez vajon “szándékosan van így?”. A röszkei tábort bemutató írásban egyebek között kiemelték, hogy a hatóságok “a tanácstalanság és a rendészetmánia” között ingadoznak, és menekültügyi szakértők szerint a kormány szándékosan idézi elő a mindig csak egyre nagyobb összevisszaságot, és az is a káosz fokozását szolgálja, hogy nem veszi igénybe nemzetközi szervezetek felajánlott segítségét.

Budapesten: “Németországot akarjuk” címmel közölt riportot a Keleti pályaudvarról a Le Figaro. A francia konzervatív lap szerint a migránsok áradata szakadatlan a magyar fővárosban, ahol a hivatalos szervek helyett magyar önkéntesek látják el a pályaudvarokon táborozó menekülteket, akik közül hiába jutottak el ezrek Nyugat-Európába, újabbak érkeznek a helyükre.

A Fővárosi Önkormányzat által kihelyezett mobilvécék többsége nem működik, s nem humanitárius szervezetek, hanem a Facebookon szerveződő egyszerű állampolgárok osztanak ételt és ruhát. A riportban megszólaltatott menekülteket a lap szerint csak az érdekli, hogy egy jobb élet felé folytathassák az útjukat. Egy háromgyermekes szíriai család két hónapja van úton, mivel a Palmüra közelében található településükön az Iszlám Állam dzsihadista szervezet minden pénteken három-négy embert nyilvánosan kivégez a többiek megfélemlítésére. Egy másik házaspárt Bassár el-Aszad szíriai elnök rezsimje rendőrségének kegyetlenségei indították útnak, ők ötezer eurót fizettek, hogy eljussanak Európába.

Összecsapások a határon, káosz Magyarországon címmel kommentálta a magyarországi migrációs intézkedéseket a L’Avvenire, az olasz püspöki kar (Cei) napilapjának keddi száma.

Az újság szerint Orbán Viktor kormányfő folyamatosan szigorítja a magyarországi bevándorlási rendelkezéseket, ennek ellenére a határzár, amelyet a L’Avvenire falnak nevez, “újabb repedéseket mutat”. Ezért az olasz püspökök napilapja szerint a “lemondásra kényszerült” magyar védelmi miniszter fizetett meg, mivel nem volt képes “áthatolhatatlan falat” emelni. “De ezt a folyamot lehetetlen megállítani” – írta a L’Avvenire az emberáradatról.

Az El Mundo című jobboldali spanyol napilap röszkei tudósításában a magyar rendőröket durvának, agresszívnek és rasszistának titulálja. A menekülteket Auszriában, Németországban mosolyogva fogadják a rendőrök, Magyarországon maszkot, kesztyűt viselő, fegyveres egyenruhások várják őket – írja a cikk szerzője. A La Razón című baloldali spanyol napilap szintén Röszkéről közölt beszámolót, a cikkben szereplő fotón az esőben a szabadban éjszakázó menekültek csoportja látható.

A Wprost lengyel jobbközép hetilap szerint Magyarországot paradox módon a schengeni előírások végrehajtása miatt bírálja a nyugat-európai sajtó. Jaroslaw Gizinski, a lap kommentátora szerint a magyar példa azt mutatja a visegrádi országoknak, hogy az EU-ban “nem tartoznak a privilegizáltak közé”, a “haladó” nyugati sajtó “a nemes Európa maradi régiójának” mutatja be Magyarországot, és ezzel együtt a térség többi államát. Ezek az államok ugyanakkor más kérdésekben, így az ukrán válság témájában nem mindig képviselnek azonos álláspontot, a migrációs válságot illetően azonban “kivételesen szolidárisak egymással”.

Gizinski egyetért Orbán Viktornak Brüsszelben megfogalmazott álláspontjával, miszerint a migrációs válság nem Európa, hanem Németország problémája, felsorolja azokat a Németország részéről tett lépéseket, melyekkel a német kormány egyenesen ösztönözte a közel-keleti migránsokat. Ezért a szerző “képmutató előadásnak” minősíti a nyugat-európai sajtó Magyarországhoz való hozzáállását, amelynek szerinte az a legnagyobb veszélye, hogy háttérbe szorítja a válság valódi megoldására, a migrációs hullám korlátozására irányuló próbálkozásokat.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Mentőkhöz menekült az elkószált 14 éves kutya

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.