Közélet

BÁH: közelíti a 160 ezret a menedékkérelmek száma

Tóth Richi
Tóth Richi

Na, ugye. 2015. 09. 08. 14:47

Kiss Attila főigazgató-helyettes, a BÁH és az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) közös sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy az ország tíz pontján folyamatosan regisztrálják a menekülteket.

Mint elmondta, jelenleg 2832 migráns tartózkodik a BÁH befogadó intézményeiben és az intézmények kapacitását – igény szerint – folyamatosan bővítik. Vagyis mindenkit elhelyeznek és ellátnak, aki igényt tart erre – tette hozzá. Kérdésre válaszolva azt is közölte, hogy 60 ezer ember esetében azért szüntették meg az eljárást, mert a kérelmező eltűnt.

Lakatos Tibor, az ORFK Közrendvédelmi Főosztályának vezetője azt közölte, hogy kedden délig 875 embert állítottak elő illegális határátlépés miatt, illetve 1800 embert szállítottak tovább Szeged térségéből, akiket folyamatosan regisztrálnak. Nem igaz az a sajtóban megjelent értesülés, miszerint a rendőrség feladta az illegális bevándorlók regisztrációját – fűzte hozzá.

Megjegyezte: a Keleti pályaudvaron ugyanakkor azt kívánja megelőzni a rendőrség, hogy a megengedettnél több ember szálljon fel egy-egy vonatra, veszélyeztetve ezzel a vasúti közlekedés biztonságát. Kérdésre válaszolva úgy nyilatkozott, hogy megfelelő úti okmányok nélkül továbbra sem lehet elhagyni Magyarországot, ám akik menekültügyi eljárás alatt állnak, azok az ország területén szabadon mozoghatnak.

Ugyancsak kérdésre válaszolva azt mondta, hogy a regisztráció a menekültek megnövekedett száma miatt lassult le, így előfordul, hogy 4-5 óránál hosszabb ideig kell várakozniuk a gyűjtőpontokon az embereknek. A menekültek egyébként előállításuk után rendőri intézkedés alatt állnak, és ennek megfelelően a rendőrség gondoskodik az ellátásukról, vagyis ételt és italt kapnak – mondta ugyancsak kérdésre válaszolva a rendőr ezredes.

Boross Zoltán, a Készenléti Rendőrség Illegális Migráció-elleni Osztályának vezetője arról beszélt, hogy az Europol adatai szerint Európában 3600 bűnszervezet működik, amelyek 30 százaléka foglalkozik embercsempészettel is; a szervezetek működése hasonlít a modern nagyvállalatok működéséhez, pénzügyi részlegük is van.

A jövedelmezőséget jól mutatja, hogy Afganisztántól vagy Szíriától az út Németországig 6-8 ezer euróba kerül, illetve Szerbiától Bécsig 200-800 euróért szállítják az embereket – mondta Boross Zoltán.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nyíregyháza, 2016. december 27.
Vásárlók egy telekommunikációs üzletben a karácsony utáni leárazás idején Nyíregyháza egyik bevásárlóközpontjában 2016. december 27-én. Az ünnep után megkezdődött az üzletekben a hagyományos év végi leértékelés.
MTI Fotó: Balázs Attila

Jobban élünk, mint tíz éve

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.