Közélet
Ader-Janos(960x640).jpg (Array)

Áder János bedobta a pénzkártyát a klímavédelembe

24.hu
24.hu

2015. 09. 08. 14:19

A klímavédelemben üzleti lehetőségek is vannak, ezek kihasználása bővíti a vállalkozások piacait – hangsúlyozta Áder János köztársasági elnök kedden, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) klímaváltozás gazdaságra gyakorolt hatásairól rendezett konferenciáján Budapesten. Áder János rámutatott, a magyar gazdaság példája is mutatja, hogy lehet gazdasági növekedést elérni az energiafelhasználás csökkentésével, az üvegházhatás mérséklésével.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke a kamara Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézete (GVI) felmérésére hivatkozva arra hívta fel a figyelmet, hogy a klímaváltozás a gazdaságban ágazati átalakulásokat eredményez, lesznek megszűnő, illetve fejlődő új üzletágak.

A konferencián Áder János emlékeztetett arra, hogy Magyarország az elsők között csatlakozott Al Gore volt amerikai alelnök klímavédelmi kezdeményezéséhez, amelynek célja 1 milliárd elektronikus aláírás gyűjtése, ezzel a decemberi párizsi klímacsúcs szereplőit ambiciózusabb megállapodásra szeretnék ösztönözni. A köztársasági elnök előadásában kitért arra, hogy az özönvízszerű esőzés és a hőségriadók tekintetében az idei esztendő a legek éve. Egyebek között példaként említette, hogy az aszály a kukoricatermést is kedvezőtlenül érintette.

A környezettudatosság megmutatkozik a piacok átrendeződésében is, a fosszilis energiaberuházások száma kisebb, mint a megújulóké, a megújuló energiában érintett cégek piaci értéke pedig növekszik – hívta fel a figyelmet a köztársasági elnök.

A nemzetközi felmérésekben a klímaváltozás hosszú távú gazdasági következményeire több elképzelés is van – mondta az államfő -, például a föld átlaghőmérsékletének 2 Celsius-fokkal történő emelkedése a századvégig 4,2 billió dollár gazdasági veszteséget hozna, Magyarországon 2 Celsius-fokú átlaghőmérséklet-emelkedésnél 3 százalékos nemzeti vagyonvesztéssel lehetne számolni. Parragh László előadásában beszélt arról, hogy a klímaváltozás elkerülhetetlen, amelyhez különböző stratégiákkal lehet alkalmazkodni.

A kamara tanulmánya szerint a mezőgazdaságban rövid időn belül nagy változás lehet az éghajlatváltozás miatt, például kukoricát öntözött területen lesz érdemes termeszteni, a borászatban a szőlőtőke pusztulása felgyorsulhat – emelte ki a kamara elnöke. A konferencián Parragh László arról adott tájékoztatást, hogy a kamara erősíti a környezetvédelmi tagozatát, és a cégeket a környezettudatosságra ösztönzik.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Closeup portrait of a beautiful redhead woman using smartphone
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.