Közélet

Orbán Ráhelt megkeresztelte, most leszedte a keresztvizet apja menekültpolitikájáról

A magyar határon lévő drótakadályokat is felszedetné.

A Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség tudatta, mit gondol a Magyarországon keresztül a szabadabb világba menekülni próbáló muzulmán, keresztény és más vallású vagy vallástalan emberek megsegítéséről.

“.a szegény bujdosókat házadba bevigyed.” (Ézsaiás könyve 58,7)

Az Iványi Gábor lelkész által jegyzett közlemény szerint rendszerváltás utáni történelmünk drámai fordulóhoz közeledik, most dől el, hogy a magyar nép “az emberség és embertelenség közt húzódó egyértelmű határ melyik oldalán köt ki.” A még pénteken közreadott szöveg csak hétfőn jelent meg az Országos Sajtószolgálatnál, így egyebek között aktualitását veszítette az a figyelmeztetés is, amely arra hívta fel a figyelmet, milyen veszélyekkel jár, ha a parlament módosítja a rendőrségről szóló törvényt.

Az állásfoglalás – Erdő Péter bíboros megnevezése nélkül – elhatárolódik azoktól, akik szerint a “menekültek, civil vagy egyházi segítése a továbbiakban törvénytelenségnek, mi több egyenesen embercsempészetnek minősülhet”, mert a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség “mindig az igazságos, tisztességes, emberséges törvények betartására bátorította híveit”, de “vannak történelmi pillanatok, amikor minden hívő ember tudhatja, hogy elsősorban

“Istennek kell inkább engedni” (Apostolok Cselekedetei 5,29)

A testvérközösség folyamatosan segíti a menekülteket, elfogad és továbbít minden ezt lehetővé tevő felajánlást. Mindenkit arra bátorít, hogy hallgasson a lelkiismeretére és a szívére, ne várjon hatósági engedélyre, ha tud és akar segíteni.

“Megvetjük az embercsempészetet, és elítéljük a szükség vámszedőit. Elvárjuk a velük szembeni határozott hatósági fellépést. De készek vagyunk kiállni mindenki mellett, akit emberséges tettei miatt támadnak vagy felelősségre akarnak vonni”.

 

Iványi Gábor jelezte, elvárják, hogy a kormány felelős döntéseket hozzon a menekülők helyzetének gyors, emberséges és tisztességes kezelésére. Fontosnak tartják, hogy Magyarország ne maga akarja meghatározni Európa menekültpolitikáját, hanem konstruktív résztvevője legyen a közös válságtervek kidolgozásának.

“Kérjük, szüntessék meg a Magyarország határain még meglévő fölösleges és veszélyes drótakadályokat.”

Iványi Gábor mindenkit arra buzdított, hogy “bátran tegyenek meg mindent a menekülőkért. Ne feledjék el, hogy hetven éve Salkaházi Sára, Slachta Margit, Sztehlo Gábor mások sem vártak külön törvényi engedélyre ahhoz, hogy mentsék azokat, akik akkor “illegálisan” próbálták menteni a maguk és szeretteik életét. “Ne kényszerüljünk ismét hetven évet várni arra, hogy boldogoknak, szenteknek vagy egyszerűen csak példaképeinknek láthassuk azokat, akik inkább figyeltek az Istentől belénk oltott örök lelkiismeret szavára, mint az éppen aktuális politikai megfontolásokból született, az emberiességet figyelmen kívül hagyó jogszabályokra” – írta a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség elnöke, aki néhány éve elárulta, egykori SZDSZ-es képviselőként annak idején azt fontolgatta, átlép a Fideszbe, mert attól tartott, hogy Tölgyessy Péter a pártot végérvényesen elviszi jobboldali irányba. A jelenlegi kormányfő két legidősebb gyermekét, Ráhelt és Gáspárt is ő keresztelte, de egyébként úgy látta (Orbán) „Viktornak nincs semmiféle vallási kötődése”.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik