Közélet

Menekülttörvényeket fogadott el a parlament, a honvédség is határőrizeti feladatokat kaphat

24.hu
24.hu

2015. 09. 04. 13:28

Tranzitzónákat alakíthatnak ki a határon, a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet új jogi kategória lett és módosul a büntető törvénykönyv is.

A tömeges bevándorlás kezelését célzó kormányzati törvénycsomagot pénteken elfogadta az Országgyűlés kivételes eljárásban.

Pintér Sándor belügyminiszter tíz jogszabályt módosító – összegző módosító javaslattal kiegészített – előterjesztését 140 igen szavazattal, 33 nem ellenében hagytak jóvá a képviselők.

Börtön jár a határzár átlépéséért, megrongálásáért

A törvény bevezeti a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet fogalmát, ezt az érintett megyei vagy fővárosi rendőrfőkapitány és a menekültügyi hatóság vezetőjének kezdeményezésére, miniszteri javaslatra a kormány rendelheti el legfeljebb fél évre, ám utána meghosszabbíthatják. Az ilyen válsághelyzet kezeléséhez – kártalanítás ellenében – ideiglenesen igénybe lehet venni az állami vagy önkormányzati tulajdonban lévő ingó- és ingatlanvagyont.

Jelentős tétel a törvénycsomagban a Btk., a büntetőeljárási és a büntetések végrehajtásáról szóló törvény módosítása. Ezek alapján önálló büntetőjogi tényállás lesz a Btk.-ban a határzár tiltott átlépése, megrongálása és a határzárral kapcsolatos építési munka akadályozása. Ezek elkövetése esetén a szabadságvesztés mellett – bizonyos esetekben halasztó hatállyal – a kiutasítás büntetését is mindenképpen ki kell szabni. Tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetben ezekben az ügyekben minden mást megelőzően kell majd a büntetőeljárást lefolytatni.

Szigorodik az embercsempészet büntetése is, amiért akár húsz év is kiszabható lesz. Tíztől húsz évig terjedő szabadságvesztéssel az embercsempészés szervezőit, irányítóit lehet majd büntetni. Az embercsempésztől a bűncselekmény elkövetésének ideje alatt szerzett vagyont el kell kobozni.

60 méteresre bővül a határsáv

Az államhatártörvény módosításával azokon a határszakaszokon, amelyeket a leginkább érint a tömeges bevándorlás, úgynevezett tranzitzónákat alakíthatnak ki, ahol a nagy számban érkező migránsokat mindaddig elhelyezhetik, amíg lefolytatják a menekültügyi eljárásukat. A kormányoldal képviselői többször is jelezték, hogy a déli határon a tranzitzónák csak Szerbia felé lesznek nyitottak. E zónák miatt 60 méteresre bővítik azt a határ menti sávot, amelyen belül az ingatlanok közérdekű használati joggal terhelhetők, amiért pedig kártalanítás jár.

A sok kérelem megfelelő kezelése érdekében speciális, még a tranzitzónában tartózkodás alatt lefolytatható eljárást is bevezetnek, amivel összefüggésben változtattak a polgári perrendtartási törvényen is. A speciális eljárásban a menekültügyi hatóságnak soron kívül, de legkésőbb a kérelem benyújtásától számított nyolc napon belül kell döntenie a kérelem elfogadhatóságáról. Fontos szabály, hogy a határon lefolytatott eljárás szabályai nem alkalmazhatók a különleges bánásmódot igénylőkkel szemben.

Az útdíjtörvény módosításával biztosították, hogy a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet kezelésébe bevont – 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó, ezáltal útdíjköteles – járművek feladatuk ellátása során mentesüljenek a díjfizetés alól.

A honvédség is határőrizeti feladatokat kaphat

A honvédség is határőrizeti feladatokat kaphat a jövőben a migrációs válság kezelése érdekében – közölte a Magyarország államhatárának hatékonyabb védelmével és a tömeges bevándorlás kezelésével összefüggő törvénymódosítási javaslat pénteki parlamenti vitájában az előterjesztőként felszólaló fideszes Vas Imre.

Hangsúlyozta, hogy a honvédség csak és kizárólag a menedékjogról szóló törvényben meghatározott tömeges migrációs válsághelyzet idején láthatja el ezt a feladatot. A törvényjavaslat garanciális jelleggel rögzíti, hogy a honvédség nem vonhatja el a rendőrség feladatait és hatáskörét – emelte ki.

Hangsúlyozta: a javaslat elfogadása esetén a honvédség élet kioltására nem alkalmas tömegkezelési eszközöket használhat.

Vas Imre úgy folytatta: a rendőrség – a nemzetbiztonsági szolgálatokkal együttműködve – az államhatár rendjét veszélyeztetető cselekmények felderítése és a tömeges méretű migráció kezelése miatt külföldön is végezhetne felderítést. Tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetben, a Magyarországon illegálisan tartózkodó személyek felkutatásának érdekében a rendőrök magánlakásba bebocsátás vagy hatósági határozat nélkül is bemehetnének.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Mentőkhöz menekült az elkószált 14 éves kutya

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.