Közélet

Magyarországnak szurkolnak a visegrádi négyek

A lengyelek inkább az európai szolidaritás pártján állnak, a szlovákok szerint kell a négy országnak a schengeni rendszer.

Csehország, Lengyelország és Szlovákia teljes támogatásáról biztosította Magyarországot az országot érő hatalmas migrációs nyomás miatt – jelentette ki Bohuslav Sobotka cseh kormányfő a péntek délutáni rendkívüli visegrádi miniszterelnöki csúcs után.

Ewa Kopacz lengyel kormányfő azt mondta, hogy országa az európai szolidaritás mögött áll, és nem fordít hátat európai partnereinek, sem pedig azoknak, akik életüket kockáztatva jutnak el Európába.

Robert Fico szlovák miniszterelnök kijelentette, hogy a visegrádi négyeknek érdeke a schengeni rendszer megőrzése.

A prágai találkozón a cseh, a lengyel, a magyar és a szlovák kormányfő vett részt, hogy megvitassák a migrációs válság legújabb fejleményeit, és egyeztessék álláspontjukat az európai uniós tanácskozások előtt.

Orbán Viktor csak annyit mondott: “Szolidaritásból Magyarország az első helyen áll.”

 
A kormányfő szerint a bevándorlók áldozatok, az embercsempészek és az európai politikusok csapják be őket – ezzel az osztrákokat és a németeket okolva. Utalt az M1-esen vonuló tömegre is, akiket buszokkal akarnak többen átvinni.

Orbán szerint egyeztetések zajlanak az osztrákokkal, hogy ezeket a civileket embercsempészeknek tekintsék-e. „Állítsuk meg őket? Hogy lesz így megvédve Schengen? Ezek a nagy kérdések” – kérdezte miniszterelnökünk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik