bbc
Közélet

BBC: Orbán Európa nagy kötekedője

Ismeri ön eléggé Orbán Viktort? Ha nem, nézze meg, mit gondol róla a jelenlegi válság közepén a BBC és a britek?

Európa egyik legvitatottabb vezetőjévé tették Orbán Viktor magyar kormányfőt a hozzáállása a menekültkérdéshez – írja a BBC friss portréjában. Orbán a napokban német problémának nevezte a migránskrízist és közölte, Magyarország nem akar nagyobb muszlim közösségeket. Megemlítik, hogy az oroszokhoz való közeledés is hergelte korábban a nyugati vezetőket, illetve a demokrácia leépítésére tett erőfeszítései.

A cikk felidézi, ahogy a fiatal ügyvéd Orbán 1989-ben még a szovjet csapatok kivonását követelte, a Fidesz alapítója volt, 1990-ben parlamenti képviselő, 1993-ban Fidesz-elnök lett. Ő vezényelte le a liberális párt jobbossá alakulását, majd a NATO-ba vezette az országot. 1998-ban hatalomra került, majd korrupciós botrányok miatt elvesztette a választásokat, majd jött nyolc év ellenzék és populizmus.

A bénázó szocialisták miatt hatalomra került a Fidesz 2010-ben – írja a BBC -, és azt ígérte Orbán, csökkenti a bürokráciát. Tett is fontos dolgokat a rendőrök korai nyugdíjazását vagy a jóléti rendszer átalakítását, de a kritikusok szerint túl konzervatív minden téren. Megemlíti a cikk a 2011-es választási törvényt, ami megágyazott a Fidesz későbbi győzelmének.

Megemlítik a későbbi botrányokat, az EU kifogásait a nemzeti bank átalakítása miatt, az adatvédelmi szabályozás változását, na meg a harcokat az IMF-fel. Voltak tízezres tüntetések, pl. Vlagyimir Putyin látogatása ellen, mivel a kormány egy több milliárdos üzletet kötött az oroszokkal a paksi bővítésről. Azonban a Déli Áramlat projekt szanálásával – amit Orbán az EU ellenében is támogatott – esett a népszerűsége.

Ez a népszerűségzuhanás tovább folytatódott, miközben a Jobbik vált a kormány legfőbb ellenlábasát, ami a 2018-as választások megnyerésére ácsingózik. Közben Orbán egy 175 kilométeres határkerítést építtet, amit a BBC a következő izmozásának tart.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik