Közélet

Elbaltázták a nyomozást, felmentették a brutális gyilkossággal vádolt férfit

Annyi hibát vétettek a nyomozás alatt, hogy nem lehetett egyértelműen megállapítani a volt barát bűnösségét.

Felmentette a Debreceni Ítélőtbla azt a férfit, akit azzal vádoltak, hogy 2012 őszén féltékenységből, brutális módon megölte volt párját. Első fokon még 20 év fegyházbüntetést kapott, akkor a férfi és az ügyvédje enyhítésért fellebbezett. Végül számukra ennél is sokkal kedvezőbb ítélet született csütörtökön: a feltételezett késelőt felmentették.

A másodfokon eljáró bíró szerint bár az elsőfokú bíróság igen színvonalas munkát végzett, de hiába a részletes bizonyítás, ez nem tudott olyan szintre jutni, amely kizárná azt, hogy más is elkövethette a bűncselekményt. Úgy véli, mindez még a nyomozóhatóság feladata lett volna. Munkájuk kapcsán hiányosságokról beszélt. 

A vádiratban az állt, hogy a Nyíregyházán élő férfi és párja kapcsolata 6-7 éven át harmonikus volt, ám 2012 elején a vádlott játékszenvedélye miatt a viszony megromlott közöttük, olyannyira, hogy a nő nyáron el is költözött. Ennek ellenére rendszeresen beszéltek, a volt barát minden vasárnap felkereste egykori élettársát. Időközben az áldozat közelebbi kapcsolatba került egy munkatársával, ezt volt párja megtudta. A gyilkosság előtti este is találkoztak. A nő sms-t kapott új udvarlójától, és azonnal válaszolt is rá. Ez rosszul esett a vádlottnak, emiatt összevesztek. Másnapra sem sikerült megnyugodnia, ezért újra felkereste volt élettársát. A vádirat szerint a férfi saját kulcsával már előtte bement a lakásba és a mellékhelyiségben lesben állva várt.  Amint a nő belépett és földre rakta a holmiját, a férfi egy késsel rátámadt és 19 szúrt, vágott és metszett sérülést ejtett a testén. Az áldozat percek alatt elvérzett, nem tudták volna megmenteni akkor sem, ha azonnal orvosi segítséget kap. A vádlott az ügyészség szerint ezután a magatehetetlen, erősen vérző nőt behúzta a szobába és feltakarított. A felmosás után felforgatta a lakást, hogy másra terelje a gyanút, magához vette volt élettársa telefonját és pénztárcáját, levette a vérrel szennyezett ruháit, majd távozott. Holmijait útközben egy kukába dobta. Késő este pedig éjszakai műszakba jelentkezett a munkahelyén. Végig tagadta a bűnösségét. 

A vádlott és védője tudomásul vette a felmentő ítéletet. Az ügyész azonban fellebbezett, a másodfokú ítélet hatályon kívül helyezését és új másodfokú eljárás lefolytatását indítványozta. Az ügyben a Kúria dönt majd. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik