Közélet

Halálkamion: az ötödik embercsempész is előzetesben

Egy 24 éves bolgár férfi, akit utoljára fogtak el az ötök közül, került most előzetesbe. A Kecskeméti Járásbíróság szerint tartani kell a szökésétől és az eljárás befolyásolásától is. Fellebbezett a gyanúsított.

Elrendelte a Kecskeméti Járásbíróság a 71 menekült halálát okozó tömeges fulladásos haláleset miatt őrizetbe vett ötödik embercsempész előzetes letartóztatását is kedden. Sárközy Szabolcs, a Kecskeméti Törvényszék sajtószóvivője szerint a bolgár gyanúsított – a már előzetes letartóztatásba helyezett társaival együtt – közreműködött 71 embernek a magyar-szerb határszakasztól Magyarországon keresztül Ausztriába szállításában.

A bíróság szerint a 24 éves férfi megalapozottan gyanúsítható bűnszervezetben, a csempészett személyek sanyargatásával elkövetett embercsempészéssel. A szóvivő közölte: a szombatinál lényegesen szerényebb sajtóérdeklődés mellett, ám sokkal hosszabb ideig, több mint két órán át tartó zárt tárgyalás végén Zsebők Krisztina bíró közölte a határozatot.

Indokolásában elmondta, hogy a gyanúsított esetében tartani kell a szökés, elrejtőzés, az eljárás jogellenes befolyásolása és a bűnismétlés veszélyétől is. Sárközy szerint az előzetes letartóztatást egy hónapra rendelte el a járásbíróság. Az MTI-nek a szóvivő elmondta, hogy a tárgyalásról már bilincsben elvezetett gyanúsított és védője fellebbezett.

 

Csütörtökön az osztrák A4-es autópályán egy teherautóban fedezték fel a holttesteket. A 71 migráns feltehetően Szíriából érkezett, halálukat valószínűleg fulladás okozta. A magyar hatóságok a szerb határ közelében még aznap elfogtak négy gyanúsítottat: egy 27 éves afgán, valamint egy 29, egy 30 és egy 50 éves bolgár férfit. A szombat este elfogott bolgár férfi az ügy ötödik gyanúsítottja.

A Kecskeméti Járásbíróság szombaton helyezte előzetes letartóztatásba a már korábban őrizetbe vett embercsempészeket. Az embercsempészést 2-8 évig terjedő szabadságvesztéssel sújtja a törvény, de ha bűnszervezetben követik el, 2-16 évig terjedő szabadságvesztést szabhat ki a bíróság.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik