Közélet

Skizofréniával kezelték a 3-as metró elfogott rémét

halaltusa(430x286).jpg (Array)
halaltusa(430x286).jpg (Array)

A rendőrség által elfogott 32 éves férfi súlyos állapotban lévő skizofrén beteg, akit utoljára két éve kezeltek a Nyírő Gyula Kórház pszichiátriai osztályán - tudta meg a Hír24.

A rendőrség lakossági bejelentés alapján kedden reggel elfogta azt a férfit, aki a metrón embereket támadott meg, írtuk tegnap. A férfi a Budapesten közlekedőket terrorizálta. Egy nőt a hármas metrón teljes erőből vágott arcon ököllel, egy másikat autók elé akart lökni és egy gyereket is megtámadott.

A Hír24 kórházi forrásból úgy tudja: a 32 éves férfi súlyos állapotban lévő skizofrén beteg, akit korábban pszichiátrián kezeltek.

A férfit legutóbb 2013 szeptemberben kezelték a Nyírő Gyula Kórház egyik pszichiátriai osztályán. Fekvőbetegként egy hónapig kapott gyógyszeres és terápiás kezelést. Utána elbocsátották, és azóta nem tudtak róla.

Orvosi diagnózisa szerint téveszméi voltak, hallucinált, és korábban agresszív magatartást is tanúsított. Mivel a kezelés után már nem volt veszélyeztető tünete, 2013 októberében elbocsátották a kórházból. A kezelés után a pszichiátriai gondozóba kellett volna járnia, de nem jelentkezett. Így a kórház nem foglalkozott vele tovább.

A Hír24 úgy értesült: a férfi kezelőorvosa két éve meghalt, ami érzékenyen érintette a férfit. Egy másik orvos folytatta a kezelését, ami után már nem jelentkezett a pszichiátriai gondozóban. A beteg férfi feltehetőleg ezután abbahagyta a gyógyszerei szedését, ezért is romolhatott az állapota.

A skizofréniáról

A skizofrénia kóros mentális állapot, elmebetegség. Gyógyíthatatlannak tartják, ugyanakkor megfelelő gyógyszeres kezeléssel tünetmentessé tehető a beteg. A pszichoterápia, valamint a szakmai és szociális rehabilitáció szintén fontos része a kezelésnek. A stabilizált állapotban lévő skizofrének jó eséllyel képesek teljes életet élni, beilleszkedni a társadalomba.

Szerettük volna megkérdezni a BRFK-tól, hogy mi lett a sorsa a férfinak, esetleg felmerült-e a rendőrségben a kényszergyógykezelés szükségessége, de azt írták, hogy az ügyben kiadott közleményükön felül nem kívánnak nyilatkozni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik