Közélet
viharkár (Array)

Vihar: Budapest a “nagy vesztes”

Huszár Krisztina
Huszár Krisztina

bűnügyes. 2015. 08. 18. 12:51

A tűzoltókat több mint kétezer helyre riasztották, a mentők csaknem háromezer esethez vonultak.

A hétfői viharos, csapadékos időjárás miatt országszerte csaknem 2200 bejelentés érkezett a tűzoltókhoz. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság keddi tájékoztatása szerint legtöbb bejelentés Budapestről érkezett, ott ugyanis a belső kerületekben egy óra leforgása alatt több csapadék esett, mint az augusztus havi átlag. A riasztások csaknem fele – összesen ezer – innen futott be. Családi- és társasházakba, pincékbe, alagsori helyiségekbe tört be a víz, szivattyúzniuk kellett, illetve többfelé kidőlt fák és sérült épületek, megrongálódott villanyoszlopok, reklámtáblák miatt is vonulniuk kellett. A víz emellett elöntötte számos banképület, kórház, könyvtár, illetve egyéb középület pincéjét, mélygarázsát. A Honvédkórházba villám csapott, de nem keletkezett kár az épületben.

A hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék fennakadásokat okozott a főváros közlekedésében is. Több trolibusz nem járt, a 2-es villamos nem közlekedett, a 3-as metrónak pedig ki kellett hagynia néhány állomást a megállóhelyeken összegyűlt víz miatt. Néhány esetben az eső miatt átázott mennyezetről vakolat hullott le, egy XIII. kerületi társasház lépcsőjéből pedig lépcsőfokok szakadtak le. Az egyik Visegrádi utcai társasházban a belső udvar megsüllyedt, de a statikai szakvélemény szerint intézkedésre nincs szükség.


Fotó: MTI

A II. kerületi Rómer Flóris utcában, a Frankel Leó utcában, valamint a Lövőház utca környékén tűzoltók mentették ki több kocsból a bent rekedt embereket. Szintén víz árasztotta el a XX. kerületi Bácska utca egyik lakását, ahonnan két idős embert kellett kimenteni a tűzoltóknak, míg a III. kerületi Szépvölgyi úton egy társasház elektromos tápkábelét rongálta meg a víz, ami miatt öt lakónak kellett elhagynia az épületet.

A főváros több pontján trafóházakat is elöntött a víz, emiatt két tucat alállomás hibásodott meg. A leállás miatt több mint negyvenhatezer fogyasztási helyen okozott fennakadást az áramszolgáltatásban. A szakemberek több helyen jelenleg is dolgoznak a helyreállításon.

Mint arról beszámoltunk, többfelé “megnyílt a föld”, méretes lyuk tátong Óbudán és a Fővám téren is

Fővám tér Hír24)

Somogy és Veszprém is bőrig ázott

A fővároson kívül Somogy és Veszprém megyében okozott még komoly fennakadásokat a vihar. Veszprém megyében, Balatonmáriafürdőn egy gyerektábort öntött el a csapadékvíz, ezért onnan száz gyermeket kellett kimenekíteniük a tűzoltóknak. Balatonmáriafürdő és Balatonszentgyörgy vasúti megállóhelyek között a csapadék a vasúti töltést mintegy két kilométer hosszan megrongálta, ezért Fonyód és Balatonszentgyörgy között vonatpótló buszok szállítják az utasokat. Somogy megyében, Tapolcán a főteret és a polgármesteri hivatalt több mint kétszáz homokzsákkal kellett megvédeni a nagy mennyiségű esővíztől.

Balatonmáriafürdő (MTI)

Folyamatosan dolgozak a mentők

Kersstük az Országos Mentőszolgálatot, hogy megtudjuk, hány esethez kellett vonulniuk hétfőn a vihar kapcsán. Válaszukban azt írják, az időjárás ellenére folyamatosan végezték a munkájukat,a fővárosban több mint 800, országosan pedig közel 3000 esetben kellett segítséget nyújtaniuk.

A budapesti rendkívüli esőzés miatt számos útzár volt, a mentők közlekedése, a kórházi betegátadás is nehezebbé vált, de minden feladatot elvégeztünk, a betegellátás folyamatosan működött.

Még mindig éledezőben…

Kilencezer fővárosi lakásban továbbra sincs áram, hogy mikor áll helyre a szolgáltatás, egyelőre kérdéses.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.