Közélet

Harci kutyákat engedtek egymásnak Verpeléten

Dühös pitbull (Array)
Dühös pitbull (Array)

A telepen tartott ebeket számos sérülés borította: fogaik letörtek, csontjaik eltörtek, izületeik károsodtak. Az állatkínzók szabadlábon védekezhetnek.

Éveken át tartottak tiltott állatviadalokat egy Verpelét melletti tanyán. Az ügyészség hat emberrel szemben emelt vádat.

Az elsőrendű vádlott még 2006-ban vette meg azt a külterületi ingatlant, ahol az istállóépületben 2009-től évente legalább 3-4 alkalommal állatviadalokat tartott, valamint ott tenyésztette azokat a pitbull és staffordshire fajtájú kutyákat is, amelyeket a küzdelemhez a legalkalmasabbnak talált.A viadalok szervezésében a másod- és a harmadrendű vádlott vett részt, ők segítettek társuknak a kutyák összeengedésében, illetve a véres küzdelmek közben az állatokat folyamatosan harcra buzdították.

A telepen tartott ebeket számos sérülés borította: fogaik letörtek, csontjaik eltörtek, izületeik károsodtak. Ezeket “gazdájuk” csak házilag látta el. Az ügyészség szerint ez elég volt ahhoz, hogy a kutyák maradandó egészségkárosodást, különös szenvedést vagy akár pusztulásukat okozza.

Utolsó alkalommal 2013. június 29-én, a kora hajnali órákban zajlott állatviadal a tanyán, amelynek megszervezésében már a negyedrendrű vádlott vállalt aktív szerepet. Azon a napon a negyedrendű és az ötödrendű vádlott kutyái – Burger és Zeusz – harcoltak egymással, a másodrendű vádlott volt a bíró, aki egyben fogadásokat is kötött. A többiek nézőként voltak ott. Rendőrök vetettek véget a kegyetlen küzdelemnek. A kínzókat őrizetbe vették, a helyszínre hívott állatorvos pedig ellátta a sebesült ebeket.

Az ügyészség – részben folytatólagosan elkövetett – tiltott állatviadal szervezésének bűntettével, valamint állatkínzás bűntettével vádolja az azóta szabadlábra került hat férfit. A bűncselekmények halmazati büntetési tétele négy és fél évig terjedő szabadságvesztés. Az első három vádlottal szemben végrehajtandó, társaikkal szemben felfüggesztett szabadságvesztést indítványoztak, valamint, hogy a bíróság kobozza el mind a 36 kutyát – közölte a Heves Megyei Főügyészség kedden.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik