Közélet

Hihetetlen álrablásokkal rukkoltak elő Szabolcsban

szeged (Array)
szeged (Array)

Egy lány az anyjával találta ki a kamu bűncselekményt, egy eladó késes támadót hazudott, egy asszony pedig férjét próbálta átejteni.

Rövid időn belül három nő is rablás áldozatának hazudta magát Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében.  Egy 17 éves  lány azzal hívta a rendőrséget körülbelül két hete, hogy Nyíregyházán, a Sóstói úton három ismeretlen kirabolta, elvették a telefonját, az ékszereit és 30 ezer forintot, amelyet néhány órával korábban vett fel. Az egyenruhások nyomozásba kezdtek, ám sem a környékbeli lakók, sem a bolti eladók nem láttak senkit, akikre ráillett volna a személyleírás. “Ezután a bejelentőt többen közösen, taktikusan hallgattuk ki” – mondta Deák János őrnagy, a Nyíregyházi Rendőrkapitányság élet- és ifjúságvédelmi alosztályának vezetője a Zsaru magazinnak.

Kiderült, a kamasz anyjával közösen eszelte ki az álrablást. Elmondta, azért állt elő a mesével, mert így akart az áldozatsegítő szolgálattól valamilyen támogatást szerezni. Felvette a számlájáról az összes pénzt, eltette a bizonylatot, majd anyjával pizzáztak egyet, utána pedig hívta a segélyhívó számot. A feljelentésében elraboltként feltüntetett telefont egyébként fél éve eladta, a pénzt és az ékszereit pedig albérletében elrejtette.

A másik lefülelt hazudozó egy 34 éves nő volt, aki egy nyíregyházi pékségben dolgozott. Ő azzal állt elő, hogy egy késes támadó jelent meg az üzletben, összevagdosta, és elvitt a kaszszából csaknem 100 ezer forintot. Sérülései és a nyomok hiánya azonban lebuktatta. Végül bevallotta, hogy ő sebezte meg a karját és a nyaját, a pénzt pedig hazavitte. Az összeg egy része előkerült. 

A harmadik eset Kisvárdán történt. A 35 éves férfi még áprilisban, sokkos állapotban találta otthon a feleségét. A nő azt állította, két nagydarab, orosz akcentussal beszélő férfi megverte, leöntötte lakkbenzinnel és megfenyegette, megölik, ha nem adja elő az otthon tartott milliókat. A rendőrök megnézték a környék térfigyelő kameráinak felvételeit, ám nem láttak a leírásnak megfelelő férfiakat. Ezután feltérképezték a bejelentő viszonyait, ekkor derült ki, hogy az asszony egy időre elhagyta férjét, hogy  összeköltözött szeretőjével, ám később visszatért párjához. Vele tervelte ki az álrablást, így akárták megszerezni a féri ötmillió forintját. 

“Akik hamis feljelentést tesznek, talán nincsenek teljesen tudatában, mekkora kárt okoznak: a rendőrség erőforrásai végesek, kollégáink addig sem dolgozhatnak valódi bűnügyek tetteseinek elfogásán, amíg egy ilyen hazugságot felderíteneks. Ráadásul a nyomozások ideje alatt a szakértői vizsgálatok, a bűnügyi technikai költségek és a kollégák esetleges túlmunkadíja tetemes, több százezer forintos bűnügyi költséget eredményez. Ennek megtérítését az eljárás végén a nem létező bűncselekményt hazudókon kell követelnünk” – fűzte hozzá Deák János. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik