Közélet
szeged (Array)

Hihetetlen álrablásokkal rukkoltak elő Szabolcsban

Huszár Krisztina
Huszár Krisztina

újságíró. 2015. 07. 30. 14:48

Egy lány az anyjával találta ki a kamu bűncselekményt, egy eladó késes támadót hazudott, egy asszony pedig férjét próbálta átejteni.

Rövid időn belül három nő is rablás áldozatának hazudta magát Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében.  Egy 17 éves  lány azzal hívta a rendőrséget körülbelül két hete, hogy Nyíregyházán, a Sóstói úton három ismeretlen kirabolta, elvették a telefonját, az ékszereit és 30 ezer forintot, amelyet néhány órával korábban vett fel. Az egyenruhások nyomozásba kezdtek, ám sem a környékbeli lakók, sem a bolti eladók nem láttak senkit, akikre ráillett volna a személyleírás. “Ezután a bejelentőt többen közösen, taktikusan hallgattuk ki” – mondta Deák János őrnagy, a Nyíregyházi Rendőrkapitányság élet- és ifjúságvédelmi alosztályának vezetője a Zsaru magazinnak.

Kiderült, a kamasz anyjával közösen eszelte ki az álrablást. Elmondta, azért állt elő a mesével, mert így akart az áldozatsegítő szolgálattól valamilyen támogatást szerezni. Felvette a számlájáról az összes pénzt, eltette a bizonylatot, majd anyjával pizzáztak egyet, utána pedig hívta a segélyhívó számot. A feljelentésében elraboltként feltüntetett telefont egyébként fél éve eladta, a pénzt és az ékszereit pedig albérletében elrejtette.

A másik lefülelt hazudozó egy 34 éves nő volt, aki egy nyíregyházi pékségben dolgozott. Ő azzal állt elő, hogy egy késes támadó jelent meg az üzletben, összevagdosta, és elvitt a kaszszából csaknem 100 ezer forintot. Sérülései és a nyomok hiánya azonban lebuktatta. Végül bevallotta, hogy ő sebezte meg a karját és a nyaját, a pénzt pedig hazavitte. Az összeg egy része előkerült. 

A harmadik eset Kisvárdán történt. A 35 éves férfi még áprilisban, sokkos állapotban találta otthon a feleségét. A nő azt állította, két nagydarab, orosz akcentussal beszélő férfi megverte, leöntötte lakkbenzinnel és megfenyegette, megölik, ha nem adja elő az otthon tartott milliókat. A rendőrök megnézték a környék térfigyelő kameráinak felvételeit, ám nem láttak a leírásnak megfelelő férfiakat. Ezután feltérképezték a bejelentő viszonyait, ekkor derült ki, hogy az asszony egy időre elhagyta férjét, hogy  összeköltözött szeretőjével, ám később visszatért párjához. Vele tervelte ki az álrablást, így akárták megszerezni a féri ötmillió forintját. 

“Akik hamis feljelentést tesznek, talán nincsenek teljesen tudatában, mekkora kárt okoznak: a rendőrség erőforrásai végesek, kollégáink addig sem dolgozhatnak valódi bűnügyek tetteseinek elfogásán, amíg egy ilyen hazugságot felderíteneks. Ráadásul a nyomozások ideje alatt a szakértői vizsgálatok, a bűnügyi technikai költségek és a kollégák esetleges túlmunkadíja tetemes, több százezer forintos bűnügyi költséget eredményez. Ennek megtérítését az eljárás végén a nem létező bűncselekményt hazudókon kell követelnünk” – fűzte hozzá Deák János. 

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Hajléktalanok mutatták meg féltett vagyonukat

Kommentek

Bavaria's State Premier Markus Soeder speaks to supporters after first exit polls were announced on public television at the Bavarian regional government building after the Bavaria state election in Munich, southern Germany, on October 14, 2018. (Photo by Christof STACHE / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.