Közélet

Egymilliót fizetett ki a meddő pár, de leállt a lombikprogram

labor (Array)
labor (Array)

"Azt mondták, hogy az injekciós kúrát se kezdjük el, de ismerünk olyan nőt is, akinek a beültetése előtt egy nappal állították le az egész folyamatot."

Emberek százai inthetnek búcsút pénzüknek és a reménynek, hogy gyerekük lehet, az ÁNTSZ ugyanis betiltotta a sperma gyűjtését és továbbadását a lombikbébi-intézeteknek. Az érintettek között van egy 32 éves férfi és 36 éves felesége is, akiknek a férj genetikai betegsége ­miatt nem lehetett természetes úton gyermekük, ezért Dániából választottak donort. Összesen egymillió forintot fizettek, már a nő speciális kezelését is elindították, amikor júniusban megcsörrent a telefonjuk. Lehetetlen helyzetbe kerültek – több ezer meddő párral és gyermekre váró nővel együtt. 

“Azt mondták, hogy az injekciós kúrát se kezdjük el, de ismerünk olyan nőt is, akinek a beültetése előtt egy nappal állították le az egész folyamatot” – mesélte a Blikknek a férfi.

Mint kiderült, márciusban riasztás érkezett az ÁNTSZ-hez, hogy egy dán donortól hibás hímivarsejtek érkeztek Magyarországra. A tisztiorvosi szolgálat ezért azonnal megtiltotta, hogy a Krio Intézet – az itthon 16 éve működő egyedüli spermabank – továbbra is spermát gyűjtsön, és azt átadja a lombikbébiközpontoknak.

“Nincs felhasználható donorsperma a lombikbébiprogramokhoz. A betegek tajtékoznak, mi pedig tehetetlenek vagyunk. A tiltás miatt 1200 kezelést nem tudunk elvégezni, és így 300 gyerek nem születhet meg. Van olyan nő, akinek az utolsó pillanatban kellett lefagyasztani a petesejtjét, mert nem termékenyíthettük meg. Az óra pedig sokaknál ketyeg” – kezdte ­Kaáli Géza professzor, a Kaáli Intézet alapítója.

A döntés szerint jelenleg csak a hazai lombikbébicentrumok gyűjthetnek spermát. Csakhogy kevés a jelentkező, s legalább nyolc hónapos procedúra, mire a donor az összes szűrésen átmegy. A Kaáli Intézet kénytelen volt elkezdeni a toborzást.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik