Közélet

Gyerekek tucatjai raboltak hazánkban

szeged (Array)
szeged (Array)

A legtöbb ügyet Budapesten és Borsodban regisztrálták.

A Legfőbb Ügyészség a közelmúltban – törvényességi szempontból – megvizsgálta a 12-14 év közötti fiatalkorúak ellen 2013. július 1. és 2014. december 31. között indult büntetőeljárásokat, miután valamivel több mint két éve hatályba lépett az új Büntető törvénykönyv, amely számos speciális szabályt tartalmaz ezzel kapcsolatban. A vizsgálat most lezárult.

Az adatok szerint 2013. második félévében 14 ügyben 17, míg 2014-ben egész évben 34 büntetőügyben 42 tizennegyedik életévét be nem töltött fiatalkorúval szemben indult büntetőeljárás. Az érintettek között 50 fiú, csak 9 a lány. Az ügyek túlnyomó többsége – két esetet leszámítva – rablás miatt folyik. Voltak köztük, akik felfegyverkezve, csoportosan, avagy a bűncselekmény felismerésére vagy elhárítására idős koránál vagy fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére követtek el bűncselekményt. Az említett két kivétel pedig életveszélyt okozó testi sértés, illetve kifosztás.

A bűncselekmények számát tekintve a legtöbb eset Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, valamint a főváros területén történt. Tolna, Békés és Komárom-Esztergom megyében ugyanakkor nem indult a vizsgált időszakban tizennegyedik életévét be nem töltött fiatalkorú ellen büntetőeljárás.

Azokban az ügyekben, amelyekben a bíróság már megállapította a fiatal elkövetők felelősségét, büntetésként jellemzően – két és három év közötti tartamban – javítóintézeti nevelést alkalmaztak, és csupán egy esetben fordult elő a próbára bocsátás elrendelése. A speciális elkövetői kör, az eltérő anyagi jogi és eljárásjogi szabályok és az ebből következő sajátos bizonyítási igény miatt a nyomozások az ügyészség fokozott felügyelete mellett folynak. A vizsgálat megállapította: ezekben az ügyekben a felügyeletet gyakorló ügyészségek különös körültekintéssel jártak el. Ennek eredményeként az ügyészség szerint a kezdeti kisebb hiányosságok jórészt megszűntek, ugyanakkor a szakértők tekintetében tapasztaltak problémát: bizonytanságot vagy nem kellően precízen elkészített szakvéleményt.

Emlékeztetőül: új Btk. pontosan megjelölte azokat a súlyos bűncselekményeket, amelyek kapcsán a 12 és 14 év közötti gyerekek is felelősségre vonhatók, persze abban az esetben, ha értelmileg és erkölcsileg kellően fejlettek ahhoz, hogy tisztában legyenek tettükkel, annak súlyával. Erről minden esetben igazságügyi elmeorvos szakértői és pszichológus szakértői vélemény készül. A szóban forgó bűncselekmények a következők: emberölés, az erős felindulásban elkövetett emberölés, az életveszélyt vagy halált okozó testi sértés, a rablás alap- és minősített esetei, és a kifosztás minősített esetei.

Az érintettekkel szemben büntetésként csak intézkedés alkalmazható. Ez annyit jelent, hogy a szabadságelvonással nem járó intézkedések közül a megrovás, a próbára bocsátás és – ha a terhelt az ítélet meghozatalakor a tizenhatodik életévét betöltötte – a jóvátételi munkavégzés, illetőleg végső soron a szabadságelvonással járó javítóintézeti nevelés elrendelése jöhet szóba. Az elkobzás, a vagyonelkobzás és az elektronikus adat végleges hozzáférhetetlenné tétele az ilyen életkorú terhelt vonatkozásában is az általánosan irányadó szabályok szerint rendelhető el.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik