Közélet

A szülők szerint fogdosta a lányukat, kirúgták a fővárosi tanárt

zaklatás (Array)
zaklatás (Array)

Az erzsébetvárosi iskola igazgatóját azzal keresték meg a szülők, hogy az egyik tanár fogdosta a lányuk mellét. A vizsgálóbizottság “egyéb ügyekben is érintett panaszosokat″ is talált, a tanárt eltávolították.

Az Index szerint “iskola falai közé nem illő viselkedésbeli vétségek” miatt, a belső vizsgálat után kirúgott egy tanárt a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) egy erzsébetvárosi iskolából.

A lap szerint a tanár művészeti órákat tartott a drámaosztállyal, valamint színi szakiránnyal és színi tagozattal is rendelkező iskolában. Az iskolai elfoglaltságain túl is toboroztatott, a diákokkal pedig rendszeresen elutazott iskolán kívüli fellépésekre, szereplésekre.

A KlikBudapest VII. Tankerülete azután küldött ki egy független vizsgálóbizottságot az Erzsébetvárosi Kéttannyelvű Általános Iskola, Szakiskola és Szakközépiskolába, miután az igazgatótól hivatalos bejelentés érkezett a tantestület egyik tagja ellen. A Klik azt válaszolta, “általános viselkedésével, szakmaiságával” kapcsolatban érkezett az igazgatótól a bejelentés. Úgy tudni, a vizsgálatot kiváltó valós ok az volt, hogy az iskola vezetését felkeresték az egyik diák felháborodott szülei azzal, hogy a tanár fogdosni kezdte a lányuk mellét.

Az iskola falai közé nem illő viselkedés

A vizsgálóbizottság ezután meghallgatta a tanárt, az “ügyekben is érintett panaszosokat és a tanúkat, valamint a tanár által tanított minden osztályt megkeresett, és a tanulókat nyilatkoztatta a tanár viselkedésével, tanítási módszereivel, szokásaival kapcsolatban.” Ez egybevág azzal, hogy a tanár viselkedésével már korábban is felmerültek problémák.

A Klik megfogalmazása szerint ezt találta a vizsgálóbizottság:

“Az általános, az egyéb panaszok következtében is indított vizsgálat megállapította, hogy az említett pedagógus a tanórákon, illetve a tanórán kívüli tevékenységek során súlyos szakmai, pedagógusetikai, az iskola falai közé nem illő viselkedésbeli vétségeket követett el, ezáltal megkérdőjeleződött alkalmassága (a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC törvény alapján). A Klik a pedagógus közalkalmazotti jogviszonyát felmentéssel megszüntette.″

Arra a kérdésre, hogy a Klik hivatalból tett-e feljelentést a rendőrségnél, az Index azt a választ kapta, hogy erre “a panaszt tett tanulóknak, gondviselőinek van lehetőségük, amennyiben úgy gondolják, hogy a tankerület által kezdeményezett munkáltatói intézkedés nem elégséges. Erről az intézmény vezetője tájékoztatta a szülőket.” Az iskolát is keresték, még nem válaszoltak.

Büszkék voltak rá

Annyit tudni még a volt tanárról, hogy jó kapcsolatokkal rendelkezett, gyakori résztvevője volt az erzsébetvárosi önkormányzat hivatalos ünnepségeinek, rendezvényeinek, jó kapcsolatot ápolt a kerület vezetőivel.

Az előző ciklus egyik kormánypárti, fideszes alpolgármestere egy helyi lapnak adott interjújában például akkor, amikor a kerületi oktatás minőségét részletezi, név szerint említi a tanárt mint neves szakembert. Néhány hónapja pedig szintén a kerületi újság azzal büszkélkedett, hogy egy olyan eseményen, melynek fővédnöke ráadásul a Klik elnöke volt, díjazták a tanár diákjainak fellépését.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik