Közélet

Fogva tartották a munkásokat borsodi marihuana ültetvényen

kannabisz  (Array)
kannabisz  (Array)

Egyiküket a férfi rendszeresen bántalmazta és azzal fenyegette, hogy megöli. Társai is rettegtek.

Jelentős mennyiségű kábítószerre, termesztéssel elkövetett kábítószerrel visszaélés, a sértett sanyargatásával elkövetett személyi szabadság megsértésének bűntette valamint lőfegyverrel és lőszerrel visszaélés – emiatt emelt vádat az ügyészség egy 60 éves sátoraljaújhelyi férfi ellen, aki tanyáján kábítószer ültetvényt alakított ki és többeket fogva tartott ott azért, hogy gondozzák a területet. 

A tulajdonos 2014-ben a zempléni tanyán több, egzisztenciálisan kiszolgáltatott helyzetben lévő embert dolgoztatott, akiket szállás élelmezés ellenében csalt oda. Egyiküket – egy hajléktalan férfit – rendszeresen bántalmazta és azzal fenyegette, hogy megöli. Azt is megtiltotta neki, hogy elmenjen. Ő a csaknem egy év alatt átélt érzelmi és fizikai kihasználás, sanyargatás miatt  poszttraumás stressz szindrómában szenved. A többiek látva azt, hogy bánt a férfi társukkal, szintén rettegtek, így ellenvetés nélkül végrehajtották utasításait. A pár segített a vadkender termesztésében, gondozták és szárították a számukra ismeretlen növényeket.

A rendőrség 2014 szeptemberében jelent meg az ültetvényen és onnan összesen 268 tő, különböző száradási állapotban lévő kannabisz növényt foglaltak le. A helyszínen tartott házkutatás alatt több helyen elrejtve engedély nélküli, lézerirányzékkal ellátott, hangtompítós puskákat és ezekhez tartozó nagy mennyiségű lőszert foglaltak le.  A tanya tulajdonosát őrizetbe vették és a bíróság elrendelte előzetes letartóztatását.

Ha a férfit bűnösnek találjak, egytől öt évig terjedő szabadságvesztésre számítha – tájékoztatott kedden a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség. 

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik