Közélet

A Tiszába fulladt egy menekült

tisza(1)(960x640).jpg (Array)
tisza(1)(960x640).jpg (Array)

Egy szerb lap szerint a magyar határőrök álltak és nem tettek semmit, a Csongrád megyei egyenruhások azonban azt mondják, minden tőlük telhetőt megtettek.

Alkalmi hídon keltek át a menekültek a Lúdvári-csatornánál, ketten vasárnap az iszapos vízbe estek. Egyikük a Tiszába sodródott, majd elmerült. A szegedi vízimentőknek megálljt parancsoltak a szerbek: a vízben elmerült migránst nem kereshették a határon túl – írja a delmagyar.hu.

A szerb Blic azt írta a migráns tragédiáról, hogy „a férfi átjutott Magyarország területére, és amikor a magyar határrendészet meglátta az illetőt, elindultak feléje – mivel nem volt hova mennie, beugrott a folyóba. Fáradt és kimerült volt, ezért nem volt ereje átúszni a szerbiai partra, így belefulladt a Tiszába a magyar határőrök szeme láttára, akik mozdulatlanul álltak a magyarországi parton”. A napilap vádjaira a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság azt felelte, a magyar rendőrség a tőle elvárható módon járt el: a vízbe esett férfi láttán értesítették a vízimentőket, valamint az esetről tájékoztatták a szerbeket, akik azt ígérték, rendőröket vezényelnek a helyszínre. “A szerb hatóságok egyelőre nem adtak tájékoztatást arról, hogy megtalálták-e a férfit” – tette hozzá Szenti Szabolcs szóvivő a lapnak.

Hidakat tákolnak az embercsempészek a hazánkba tartó migránsoknak a Lúdvári-csatornánál; a Szegedtől a töltésen 9 kilométerre lévő torkolatnál vasárnap két menekült a folyóba esett. Egyiküket sikerült kimenteni, a másikat nem – a kutatására indult Szegedi Vízimentő és Tűzoltó Szakszolgálat helyszínre riasztott egységeit a szerbek nem engedték be Szerbiába.

Seller András, a Szegedi Vízimentő és Tűzoltó Szakszolgálat vezetője a lap munkatársának megmutatta, hol esett a Tiszába vasárnap két migráns. “A vízirendészek riasztottak minket nem sokkal délután 6 óra előtt, hogy a Tisza 160-as kilométerénél két személy vízbe esett, az egyik fuldoklik. A hajónk a Partfürdőről indult, ez 14 kilométerre van innen” – mutatta a csatorna partján állva. “A vízből kihúzott menekült a folyóra mutatott, hogy ott még elmerült valaki. Telefonon tartottuk a kapcsolatot a magyar határrendészekkel, akik azt közölték, a szerb partner megtiltotta a vízi határátlépést, így nem mehettünk tovább a menekült után” – fűzte hozzá Eller András. Megjegyezte, ezután a vízi mentők a csatornánál vártak további utasításra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik