Közélet

Elítélték a munkaügyi ellenőröket

Súgtak a vállalkozásoknak, hogy mikor számíthatnak ellenőrzésre.

Volt munkaügyi ellenőröket ítélt több év letöltendő börtönre a Debreceni Törvényszék – tudósít az MTI.

Az elsőrendű vádlottat hat rendbeli hivatali vesztegetés elfogadása, két rendbeli közokirat-hamisítás és 15 rendbeli hivatali visszaélés bűntettében mondták ki bűnösnek, első fokon nyolc év börtönbüntetésre és ugyanennyi közügyektől eltiltásra ítélték. Hasonló cselekedetekért a másodrendű vádlott hét év börtönt és ugyanennyi közügyektől eltiltást, a harmadrendű vádlott pedig mindkét büntetési tételből két-két évet kapott.

Az ügynek több mint harminc vádlottja volt, bizonyítékként titkos adatszerzés és titkos információgyűjtés során keletkezett hanganyagokat is felhasználtak. A vádlottak különböző gazdasági társaságokat, egyéni vállalkozásokat juttattak jogtalan előnyhöz úgy, hogy kapcsolataik révén előre figyelmeztették őket a munkaügyi ellenőrzésre vagy a megkezdett eljárásokat próbálták befolyásolni. Számos esetben felhívták a helyszínen intézkedő munkaügyi ellenőrt, hogy rábírják: legyen elnézőbb a szabálytalanságokkal szemben.

Az ügyész három nap gondolkodási időt kért, a vádlottak és védőik egy része fellebbezett vagy szintén gondolkodási időt kért. Az első- és másodrendű vádlott esetében a bíróság lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik