Közélet

Megbüntethetik, ha kihagyja a békéltetést

Sipos Anikó
Sipos Anikó

újságíró. 2015. 07. 13. 14:54

A jövőben ha egy vállalkozás nem képviselteti magát a békéltető testület előtt, büntetést kell fizetnie – mondta Koszorús László, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára az M1 műsorában.

Az Országgyűlés múlt hétfőn szavazta meg a fogyasztóvédelmi törvény módosítását, amellyel kötelezővé tették a cégek képviselőinek személyes megjelenését a fogyasztói jogvitákat kezelő békéltető testület eljárásaiban.

A fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár nagyon fontos változásnak nevezte az elfogadott jogszabályt, mert a vállalkozásoknak az elmúlt 15 évben nem volt kötelező részt venniük a békéltető megbeszéléseken, emiatt évente több ezer ember nem tudta rendezni problémáját.

Példaként említette, hogy egy elromlott vízforraló vagy rádió miatt az ember nem megy bíróságra. Az ilyen kis perértékű ügyekben a békéltető testületek (amelyek minden megyei jogú városban vannak) ingyen és gyorsan el tudnak járni, hatvan napon belül döntést hoznak.

Kecskemét, 2008. április 2.
Pataki Istvánné kirakatrendezõ egy Békéltetõ Testület feliratú emblémát helyez el a kecskeméti Alföld Áruház bejáratánál.  A Fogyasztóvédelmi Egyesület Bács-Kiskun Megyei és Kecskeméti Szervezete e megkülönböztetõ embléma használatával jelzi a vásárlóknak, hogy a logóval ellátott kereskedelmi egységek a felmerülõ vásárlói reklamációk esetén magukra kötelezõ érvényûen elfogadják a Békéltetõ Testület állásfoglalását és az ügyeket nem viszik bíróság elé. Így 60 napon belül, egy díjmentes eljárás keretében döntés születhet a vitás estekben. Az országosan egyedülálló kezdeményezéshez eddig 17 kecskeméti cég csatlakozott.
MTI Fotó: Ujvári Sándor
Forrás: MTI / Ujváry Sándor

Koszorús László hozzátette: azt tapasztalják, hogy az elmúlt években egyre többen élnek ezzel a lehetőséggel, és arra is biztatnak mindenkit, hogy fogyasztóvédelmi problémával forduljanak a békéltető testületekhez.

Termékbemutatók, e-kereskedelem

A helyettes államtitkár arról is beszélt, hogy a jövőben további, a fogyasztókat védő szigorításokat terveznek az online kereskedelemre, valamint a termékbemutatókra vonatkozóan is. Utóbbi kapcsán megjegyezte: üdvözlik a KDNP által a közelmúltban benyújtott törvényjavaslatot, amely a csaló termékbemutatók visszaszorítását célozza – összegezte az MTI.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.