csempészcigaretta (Array)
Közélet

Harminchárom fős csempészbandát ítéltek el Nyíregyházán

Határrendészeket és a magyar-ukrán határ mentén lévő falvak lakóit is bevonták akcióikba.

Orgazdaságért és folytatólagosan elkövetett hivatali vesztegetésért egy cigarettacsempész bűnszervezet 33 tagját ítélte el nem jogerősen a Nyíregyházi Törvényszék – közölte a bíróság szóvivőhelyettese pénteken az MTI-vel. Toma Attila bíró elmondta,  az érintettek 2009-2010-ben csaknem 800 ezer doboz, több mint 426 millió forint értékű, ukrán adó- és zárjeggyel ellátott cigaretta illegális behozatalában vettek részt.

A per elsőrendű vádlottját nyolc, a másodrendűt tíz, míg a harmadrendűt ugyancsak nyolc év fegyházbüntetésre ítélte a törvényszék. Huszonöten, akik között a csempészeket segítő határrendészek is voltak, két év hat hónaptól nyolc év hat hónapig tartó büntetést kaptak, további öt emberre bűnsegédi részvételért felfüggesztett szabadságvesztést szabott ki a bíróság.

A bűnszervezet a tagjait mobiltelefonokkal és adóvevő-készülékekkel látta el, valamint a csempészett cigaretta szállításához külföldről vásárolt autókat, amelyeket házilag átalakítottak, azokban rejtekhelyeket alakítottak ki. A csoportba a magyar-ukrán határ mentén lévő településeken élők közül többeket bevontak, ők a szomszédos országból érkező szállítmányok útját segítették, figyelték a rendőrök és a határrendészek mozgását, és jelezték, mikor szabad az út. A figyelői tevékenységért a kisebb szerepet betöltők alkalmanként 15-20 ezer forintot kaptak.

A bűnszervezetet hét határrendész is segítette, ők közreműködtek a cigaretta magyar területre hozásában, illetve a határkörzetből történő biztonságos kijuttatásában. Tevékenységükért a dohányáru mennyiségétől függően esetenként 300-500 ezer forintot kaptak a csempészbanda vezetőitől.

A szóvivőhelyettes külön kitért arra, hogy a határrendészek, akiket azóta elbocsátottak az állományból, nyolc év és nyolc év hat hónap közötti fegyházbüntetést kaptak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!