Közélet
csempészcigaretta (Array)

Harminchárom fős csempészbandát ítéltek el Nyíregyházán

Huszár Krisztina
Huszár Krisztina

újságíró. 2015. 07. 10. 12:46

Határrendészeket és a magyar-ukrán határ mentén lévő falvak lakóit is bevonták akcióikba.

Orgazdaságért és folytatólagosan elkövetett hivatali vesztegetésért egy cigarettacsempész bűnszervezet 33 tagját ítélte el nem jogerősen a Nyíregyházi Törvényszék – közölte a bíróság szóvivőhelyettese pénteken az MTI-vel. Toma Attila bíró elmondta,  az érintettek 2009-2010-ben csaknem 800 ezer doboz, több mint 426 millió forint értékű, ukrán adó- és zárjeggyel ellátott cigaretta illegális behozatalában vettek részt.

A per elsőrendű vádlottját nyolc, a másodrendűt tíz, míg a harmadrendűt ugyancsak nyolc év fegyházbüntetésre ítélte a törvényszék. Huszonöten, akik között a csempészeket segítő határrendészek is voltak, két év hat hónaptól nyolc év hat hónapig tartó büntetést kaptak, további öt emberre bűnsegédi részvételért felfüggesztett szabadságvesztést szabott ki a bíróság.

A bűnszervezet a tagjait mobiltelefonokkal és adóvevő-készülékekkel látta el, valamint a csempészett cigaretta szállításához külföldről vásárolt autókat, amelyeket házilag átalakítottak, azokban rejtekhelyeket alakítottak ki. A csoportba a magyar-ukrán határ mentén lévő településeken élők közül többeket bevontak, ők a szomszédos országból érkező szállítmányok útját segítették, figyelték a rendőrök és a határrendészek mozgását, és jelezték, mikor szabad az út. A figyelői tevékenységért a kisebb szerepet betöltők alkalmanként 15-20 ezer forintot kaptak.

A bűnszervezetet hét határrendész is segítette, ők közreműködtek a cigaretta magyar területre hozásában, illetve a határkörzetből történő biztonságos kijuttatásában. Tevékenységükért a dohányáru mennyiségétől függően esetenként 300-500 ezer forintot kaptak a csempészbanda vezetőitől.

A szóvivőhelyettes külön kitért arra, hogy a határrendészek, akiket azóta elbocsátottak az állományból, nyolc év és nyolc év hat hónap közötti fegyházbüntetést kaptak.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2016. március 2.
Palich Etelka, a Miniszterelnökség területi közigazgatás irányításáért felelős helyettes államtitkára beszédet mond a fogyatékossággal élő felsőoktatási hallgatók közigazgatási ösztöndíjprogramja őszi szemeszterének záró-, illetve tavaszi szemeszterének nyitórendezvényén és oklevélátadóján a Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal Csekonics-termében 2016. március 2-án.
MTI Fotó: Balogh Zoltán
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.