Közélet

Felmentették a zalai anyát, aki meg akarta ölni a kisfiát

Ugyesz-ugyeszi-talar(210x140).jpg (Array)
Ugyesz-ugyeszi-talar(210x140).jpg (Array)

Az asszony az alvó gyereket késsel mellkason szúrta, majd önmagát is megsebesítette.

Emberölés bűntettének kísérlete miatt állt bíróság elé csütörtökön egy nő, aki önmagával és kiskorú gyermekével is végezni akart 2014 nyarán. Felmentő ítélet született.

Az anya 2014 nyarán vesztette el a párját. Egyedül maradt kisfiával, akivel egy bagodi házban élt. A férj halála után a nő viselkedése zavarttá vált, nyugtatókat szedett, családtagjaiban alaptalanul ellenséget látott. 2014. július 14-én hajnalban magához vett két 20 centiméter pengehosszúságú konyhakést, bement kisfia szobájába és az egyikkel mellkason szúrta őt, majd a kést önmaga ellen fordította: magát is mellkason döfte és a csuklóján is vágást ejtett. A gyerek felébredt és a kiabálni kezdett, a családtagok ezt hallva beszaladtak a szobába, lefogták a vádlottat és elvették tőle a késeket, majd értesítették a mentőket. Ezalatt a nő azt hangoztatta, hogy meg akar halni és a gyermekét is magával viszi “az apjához”. Ha nem érkezett volna gyorsan segítség, mindketten életüket vesztik.

A szakértői vizsgálatok megállapították, hogy az asszony késelés időpontjában és a későbbiekben is súlyosan zavart magatartású volt. A párja halála miatti veszteség, bizonytalanság érzése, a szorongás elhatalmasodott rajta, súlyos alvászavarokkal küzdött és téveszmék gyötörték. Volt, hogy azt hitte üldözik, hogy meg akarják mérgezni illetve, hogy figyelik. Több szakértői vélemény is alátámasztotta, hogy kóros elmeállapotban szenvedett, amikor meg akadta ölni kisfiát, és ez az állapota képtelenné tette arra, hogy felismerje tette következményeit. Ez pedig kizárja a büntethetőségét, így a törvényszék a felmentése mellett döntött.

Az indokolásban elhangzott: bár a vádlott nem emlékszik a történtekből semmire, a tanúk és a sértett vallomása nem teszi kérdésessé az elkövetést, illetve az elkövető személyét. A vádlott magatartása egyértelműen azt mutatja, hogy úgynevezett kiterjesztett öngyilkosságot készült elkövetni. A szakértői vélemények szerint egyértelműen megállapítható, hogy a cselekménykor kóros elmeállapot állt fent nála, betegségtudata nincs, betegségbelátása hiányzik, de a történtek óta pszichiátriai kezelés alatt áll, amelyet tudomásul vesz és elfogad, együttműködést tanúsít, és állapota is javul azóta.

A nővel szemben az ügyész a vádiratban még kényszergyógykezelés elrendelését indítványozta, ám az időközben született szakértői vélemények ismeretében a vádbeszédben már a vádlott felmentését kérte. A kényszergyógykezelés elrendelését a bíróság sem tartotta indokoltnak, mivel az asszony állapota javul és már a bűnismétlés veszélye sem áll fenn – tájékoztatott pénteken a Zalaegerszegi Törvényszék

Ajánlott videó

Olvasói sztorik