Közélet

Rendőri vezetők pere: a védő szerint hiányzott a tapasztalat 2006-ban

A helyszíni biztosítási parancsnok kiszolgáltatott helyzetben volt – hangzott el a védőbeszédben.

Kedden folytatódott a rendőri vezetők pere, a 2006-os események idején helyszíni biztosítási parancsnokként a tévészékházhoz kirendelt M. Gábor ügyvédje felmentést kért – tudósít az MTI.

A perben a negyedrendű vádlott védőjének felszólalásával kezdődtek meg a védőbeszédek. Az ügyvéd hangsúlyozta: ügyfele nem követte el a terhére rótt, parancs iránti engedetlenség bűntettét. A vezetés és az irányítás azért nem működött megfelelően, mert a rendőrségen nem volt ilyen irányú képzettség és tapasztalat – mondta. Azt állította, hogy 2006-ban nem volt egyetlen rendőri vezető sem, aki eredményesen tudott volna fellépni a tömegesen garázdálkodókkal szemben.

A védő többször bírálta a vád alapját képező jelentést, azt mondta: az abban foglaltakkal ellentétben a rendőrök sem szakmailag, sem technikailag nem voltak felkészülve a történtekre, ahogy az eseményeket kivizsgálóknak sincs ilyen gyakorlatuk. Az MTV-székház védelmére jóval több rendőrre lett volna szükség – tette hozzá.

Elhangzott: M. Gábort szabadságáról rendelték vissza az események miatt. A műveleti terv elkészítése után nem ment haza, hanem túlterhelt beosztottjai helyett helyszínbejárásra ment. Az éjszaka során Gergényi Péter volt budapesti rendőrfőkapitány, a per másodrendű vádlottja őt jelölte ki helyszínparancsnoknak. Az ügyvéd hangsúlyozta: védence kiszolgáltatott helyzetben volt, önálló intézkedésekre nem volt jogosult, felettesei ad hoc módon döntöttek nélküle.

M. Gábor a vádhatóság állításával szemben nem adta fel a székházat, telefonhívások és rádióforgalmazások is igazolták, hogy végig elérhető volt munkatársai számára és nem tagadott meg egyetlen parancsot sem.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik