Közélet

Kiadták a rendőröknek: fel kell jelenteni a menekülteket

A migránsok könnyebben kiutasíthatók, ha eljárás indult ellenük, ezért a rendőröknek – állítólag – minden igazoltatott menekülttel szemben feljelentést kell tenniük – már ha ez lehetséges.

A rendőröknek eddig mérlegelési lehetőségük volt, hogy az utcán mire figyeljenek elsősorban, most azonban azt a feladatot kapták, hogy célzottan keressék a menekülteket, és találjanak okot feljelentések foganatosítására – írja a hvg.hu. A lap úgy tudja, a „feladat” meghatározásakor a rendőrök külön útmutatót kaptak annak érdekében, hogy a jogalkalmazás egységes legyen, amikor harmadik országbeli – nem uniós – állampolgárokkal szemben intézkednek.

Eszerint az eljáró rendőrnek először meg kell állapítania, hogy menedékkérőről van-e szó. Amennyiben nem menedékkérőről van szó, akkor az, aki a személyazonosságát sem tudja igazolni, a rendőrség idegenrendészeti hatóságához kerül. Ilyenkor a rendőrnek nem kell szankcionálnia, mert az az idegenrendészeti eljárás keretében történik.

Más esetekben figyelmeztetés, pénzbírság épp úgy kiszabható lenne, mint ahogy kezdeményezhető szabálysértési feljelentés is – a rendőr hatáskörében mérlegelhetné, hogy melyiket válassza. Csakhogy a hvg.hu információi szerint a vezetők minden esetben a feljelentést szorgalmazzák.

Egy volt és egy jelenlegi rendőrségi parancsnok név nélkül a lap megkeresésére úgy vélekedett, erre azért lehet szükség, mert a menedékkérelemről döntő bíró szinte automatikusan az elutasításról dönt, ha az illetővel szemben eljárás indult. És ez akkor is érvényes, ha a kitoloncolás után a delikvens újra próbálkozik, és ismét elkapják a határon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik