Közélet

Fel kell jelenteni a menekülteket – cáfol a rendőrség

rendorseg(960x640)(28).jpg (Array)
rendorseg(960x640)(28).jpg (Array)

"A rendőrség leszögezi, hogy az újságíró által bemutatott „kisokos” a cikkben közölt tartalommal nem létezik" - reagált a rendőrség a hvg.hu cikkére.

A migránsok könnyebben kiutasíthatók, ha eljárás indult ellenük, ezért a rendőröknek – állítólag – minden igazoltatott menekülttel szemben feljelentést kell tenniük. A „feladat” meghatározásakor a rendőrök külön útmutatót kaptak annak érdekében, hogy a jogalkalmazás egységes legyen, amikor harmadik országbeli – nem uniós – állampolgárokkal szemben intézkednek – írta a hvg.hu. A rendőrség közleményben cáfol. Az ORFK közlése szerint a cikk a valóságot torzítva, az olvasók megtévesztésére alkalmas módon tünteti fel a rendőrök illegális bevándorlókkal szemben végzett – törvényben előírt – feladatait.  Leszögezik:  a lap által említett kisokos nem létezik.

“Valótlanul állítja a cikk írója, hogy „…míg eddig a rendőröknek mérlegelési lehetőségük volt, hogy az utcán mire figyeljenek elsősorban, most a felettesek az intézkedési kötelezettségre nyomatékosan rámutatva kiküldték a rendőröket, hogy célzottan keressék a menekülteket – és találjanak okot feljelentések foganatosítására. Nem téved az újságíró, amikor azt állítja, hogy „…a rendőrök külön útmutatót kaptak annak érdekében, hogy a jogalkalmazás egységes legyen, amikor harmadik országbeli – nem uniós – állampolgárokkal szemben intézkednek.”, azonban egy, a rendőri intézkedéseket segítő belső szakmai módszertani útmutatót, annak tartalmát szándékosan torzítva az olvasók megtévesztésére alkalmas módon közölni nem más, mint a rendőrség törvényes működésébe vetett közbizalom gyengítését célzó hangulatkeltés”- írják.

A rendőrség közölte, embereik hatályos jogszabályoknak megfelelően végzik törvényben rögzített feladatait.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik