Közélet

Repülős Gizi: „Hiába is harcolnék ellene, muszáj lopnom”

repulos-gizi(960x640).jpg (Array)
repulos-gizi(960x640).jpg (Array)

88 éves cekkeres néni vagy a besurranó tolvajok koronázatlan királynője?

A besurranó tolvajok királynőjét a Blikk érte utol egy nyugat-magyarországi faluban, ahol épp szabadságát tölti, messze otthonától. A település lakói tudják, ki ő, egyesek a kelleténél jobban is, mert már meglátogatta őket. Pedig nem is hívták. Azt mondja, nincs jó formában – egy hete elfogták, besurranás közben -, de a helyiek szerint, ha kell, macskaként oson.

A bulvárlap portréja dinamikus, békés és kedves öreg nénit mutat be, aki egy panzió egyszerű szobájában húzza meg magát, és példás vendég. Nagyon fél a börtöntől, mert a közelmúltban is volt elég baklövése. Fél, hogy több mint tíz év után újra rács mögé kerül, pedig most nem tudja, „bent” most milyen viszonyok uralkodnak.

Repülős Gizi azt is elmeséli, hogy gyermekkorában agyhártyagyulladása volt, szerinte talán éppen ez az oka, hogy leküzdhetetlen vágyat érez a lopás iránt.

„Soha senki nem foglalkozott vele, hogy beteg vagyok, egyszerűbb volt megbélyegezni. Hiába is harcolnék ellene, muszáj lopnom. Legutóbb egy hete kerültem bajba emiatt, épp ezért rettegek, hogy megint lecsuknak.”

Az enyveskezű asszony alakját a Blikk azzal is árnyalja, hogy egykor irodalom- és történelemtanár volt, most is könnyen idéz verseket, három nyelven beszél folyékonyan, és rejtvényfejtésben is biztos olimpiai aranyérmes lenne, mert az esze vág, mint a borotva.

„Most már csak egy kis békére vágyom. Örülnék, ha az emberek nemcsak annyit látnának, ami a hírekben van, hanem tudnák azt is, miért kerültem ebbe a helyzetbe.”

A lap az írás végén arra jut, hogy Repülős Gizi valójában „egy kedves idős néni – persze egy csipetnyi rafináltsággal”.

Kosztor Sándorné Bodnár Gizella „Repülős Giziként” mintegy hatvan éve kezdte. A rá kirótt 40 év börtönből tizenhetet ült le. Utoljára tíz éve küldték rács mögé. Amszterdamban és Londonban is hírhedt tolvajként tartották számon, ám Párizsban magyarnóta-énekesként imádták. Életéről két könyv született. Az egyiket maga írta.

A legenda szerint repülővel, belföldi járatokkal járt lopni az 50-es években.Ezt azonban egy korábbi vallomásában cáfolta, mint mondta, soha nem ült repülőn.

Repülős Gizi 2007-ben önéletrajzi regényt adott ki, A tolvajok királynője címmel.

„Temérdek cifra dolgot láttam, hallottam, amit mások észre sem vesznek, vagy ha igen, nem tudják végiggondolni, micsoda mit jelent. Mennyi a súlya. Nekem volt rá időm, hogy elmerengjek a világ bajain, csodáin, és bő 25 éve tervezem, hogy írok egy könyvet a tolvajlásról, a rabságról, hogy miként kalandozhatta át egy magamfajta asszony Európát…”

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik