Közélet

Nyolc migránst vettek őrizetbe

debreceni menekülttábor (Array)
debreceni menekülttábor (Array)

A hétfői verekedés miatt egy török, két afgán és négy pakisztáni férfi került őrizetbe, a vád önbíráskodás és garázdaság.

A befogadó állomáson kitört balhé miatt önbíráskodás gyanújával vették bűnügyi őrizetbe a verekedést kirobbantó, önmagát török állampolgárnak mondó 37 éves férfit. További hét embert garázdaság bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt hallgattak ki, közülük egy 26 éves pakisztáni férfit bűnügyi őrizetbe vettek és kezdeményezték előzetes letartóztatását – olvasható a police.hu-n.

Emellett a gyanúsítottak közül a rendőrök egy afgán férfit idegenrendészeti őrizetbe vettek, további négy pakisztáni és egy afgán férfi menekültügyi őrizetét a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal rendelte el. A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság közleménye szerint a további elkövetők azonosítása és felkutatása jelenleg is folyamatban van, az esetleges további konfliktusok elkerülése érdekében a rendőrség a helyszínen és környékén továbbra is fenntartja a kiemelt rendőri jelenlétet.

A „rendbontás” hétfőn történt, amikor a debreceni menekülttábor egy török lakója kikapta egy társa kezéből a Koránt, és megtaposta. Az így kitört verekedésbe több százan kapcsolódtak be, majd a feldühödött tömeg egy csoportja kitört a befogadó állomás területéről, és a Sámsoni úton folytatták a balhét. A rendőrség hamar kiérkezett, lecsillapította a kedélyeket, miközben egy rendőrön kívül senki nem sérült meg.

A verekedők a befogadó állomás egyik épületének több ablakát és ajtaját betörték, több helyen megrongálták az ingatlan kerítését. Az állomáson kívül a rendőrség három szolgálati járművét, valamint egy magánszemély autóját rongálták meg, egy hulladékgyűjtő konténert felgyújtottak. A garázdasággal okozott kár a jelenlegi adatok szerint meghaladja az egymillió forintot, annak pontos értékét szakértő állapítja meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik