Közélet

Tényleges életfogytiglan járhat a kegyetlen battonyai gyilkosoknak

Az ügyész tényleges életfogytiglani büntetés kiszabását kérte a szerdai másodfokú tárgyaláson, aki az elsőfokú ítélet szerint két társával Battonyán halálra kínzott egy fiatal lányt.

A Gyulai Törvényszék első fokon a vádlottakat társtettesként, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettében, illetve annak kísérletében és más bűncselekményekben mondta ki bűnösnek.

Az elsőfokú ítélet szerint az elsőrendű vádlott, Maczák Zoltán 40, a másodrendű vádlott, Sztáncs Zoltán 32, felesége, Sztáncsné Kecskés Adrienn harmadrendű vádlott 35 év után hagyhatja el legkorábban a fegyházat.

Emberileg felfoghatatlan kegyetlenség

Lőrinczy György fellebbviteli ügyész perbeszédében úgy fogalmazott, a vádlottak éveken át emberileg felfoghatatlan kegyetlenséggel kínozták a sértettet, módszereik a koncentrációs táborokat idézték.

Az ügyész szerint az elsőrendű vádlott társadalomtól történő végleges elszigetelésére lenne szükség. Lőrinczy György indítványt tett arra is, hogy a másodrendű vádlottat, akit a lány halála előtt öt nappal elvittek a rendőrök, a törvényszék döntésével ellentétben ne emberölés kísérletében, hanem a befejezett bűncselekményben mondják ki bűnösnek.

Perbeszédében az elsőrendű vádlott kirendelt védője Hofszang József kifejtette, a férfit nem ölési szándék vezette, ezért azt kérte a bíróságtól tettét halált okozó testi sértésnek minősítse, és jelentősen csökkentse a rá kiszabott büntetést. A másodrendű vádlott védője részben felmentést, részben enyhítést kért, arra hivatkozva, hogy a lány halálát az elsőrendű vádlott által elkövetett bántalmazások okozták. A harmadrendű vádlott védője pedig – eljárásjogi szabálytalanságok miatt – az elsőfokú ítélet hatályon kívül helyezését kérte.

Összetörték, megégették

Az utolsó szó jogán a vádlottak a történtekben betöltött szerepüket igyekeztek kisebbíteni.

Az elsőfokú ítélet szerint a vádlottakkal egy battonyai házban lakó lány bántalmazása 2007 végén kezdődött, 2010-ben pedig egyre gyakoribbá vált: elektromos árammal, forrasztó pákával, égő cigarettával kínozták, különböző eszközökkel ütlegelték, eltörték a karját, bordáit és veséi is megsérültek. 2010. június 16-án egy bűncselekmény miatt a rendőrök elvitték a másodrendű vádlottat, a sértettnek ekkor el kellett bújnia, nehogy az egyenruhások meglássák sérüléseit. Bántalmazásai ezután is folytatódott, és június 21-e hajnalban elhunyt. Holttestét egy az udvaron ásott gödörben temették el, földi maradványait 2011 októberében találták meg.

Az ügyben a Szegedi Ítélőtábla hétfőn hirdet határozatot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik