Közélet

Tömeges sérülés a baranyai buszbalesetben – többen hazamehettek

Buszbaleset Baranyában (Array)
Buszbaleset Baranyában (Array)

A sérülteknek van esélyük a felépülésre, de vannak, akikre még több műtét vár.

Többen elhagyhatták a klinikát, mások stabilizáló, és volt, aki életmentő műtéten esett át a hétfői baranyai buszbaleset sérültjei közül – mondta a Pécsi Tudományegyetem Traumatológiai és Kézsebészeti Klinikájának igazgatóhelyettese kedden az MTI érdeklődésére. Naumov István baleseti és kézsebész szakorvos beszámolt arról, hogy a kórházi ellátásra szoruló sérültek közül tíz került a traumatológiai klinikára, több embert az idegsebészeti, valamint a gyermekklinikán kezelnek.

A Pécsről Sellyére tartó, menetrend szerinti autóbuszjárat hétfőn a Királyegyháza és Gyöngyfa közötti úton, Királyegyházától mintegy két kilométerre, eddig tisztázatlan okból hajtott az út jobb oldalán húzódó árokba, ahol az oldalára borult. A jármű huszonöt utasa közül huszonhárom sérült meg, a mentők hármat a helyszínen elláttak, tíz könnyű és tíz súlyos sérültet mentőautókkal és mentőhelikopterekkel Pécsre, illetve Szigetvárra vittek.

Naumov István közölte, hogy a pécsi traumatológiai klinikán a baleset miatt a szokásossal ellentétben nem négy, hanem tizenegy orvos dolgozott, hogy elvégezze az életmentő, életveszélyt elhárító, stabilizáló műtéteket. Többen jelentkeztek, hogy a helyzetre való tekintettel a szabadidejüket feláldozva bemennek dolgozni. A hozzájuk került tíz sérült közül egy ember a mellkasi, hasi és medencesérüléséből adódóan életveszélyes állapotban volt, hárman a végtag- és bordatörések miatt súlyos, hatan zúzódások és lágyrészi sérülések okán könnyű sérültek – mondta el. Hozzátette: utóbbiak közül többen már el is hagyhatták a klinikát.

A főorvos megjegyezte, hogy a sérülteknek van esélyük a felépülésre, de vannak, akikre még több műtét vár.

Ahogy arról beszámoltunk, a busz árokba hajtott a Királyegyháza és Gyöngyfa közötti úton kedden. A balesetben huszonhárman sérültek meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik