Közélet

Visszaküldi a bíróság a felgyógyult lovakat a “mocsai pokolba”

„Amikor idehoztuk őket, betegek voltak és rettegtek, most olyanok, mint a vidám kisgyerekek az óvodában"

Nem hittük, hogy megtörténhet az, aminek bizonyítéka sajnos ma a kezünkbe került . A komáromi bíróság úgy döntött, hogy a lovak tulajdonosának, aki állatkínzásért másfél év felfüggesztett börtönbüntetést kapott, vissza kell szolgáltatnunk a lovakat” – olvasható a Bottyán Equus Hungaria Ló és Kutyaotthon hétfői felhívásában. A határozatot, amely arról szól, hogy a hét patásnak ismét a gazdájuknál a helye, hétfőn kapták kézhez, de a végzést nem tudják, és nem is akarják elfogadni. „Úgy döntöttünk, hogy nem adjuk fel, hogy a hét ló, akiket két éve gondozunk szeretettel, s akik nálunk állati roncsokból testileg és lelkileg is ismét lóvá alakultak, visszakerüljenek ahhoz, aki nem érdemli meg őket, akinél sorsuk megpecsételődne, hiszen aki az állatainak ennyi szenvedést okoz, attól nem várhatjuk, hogy egy csapásra megváltozik, és példás lótartó válik belőle” – írják.

“Van köztük egy két éves csikó, ki még szinte nem is látta a napot”

A Bottyán Equus 2013 nyarán hozta el a lovakat egy mocsai tanyáról. A bejelentő azért hívta őket, mert szörnyű körülmények között tartották ott az állatokat. Az alapítvány akkori beszámolója szerint, amikor a tulaj meglátta őket, káromkodások közepette közölte, elege van abból, hogy megint „baszogatják” a lovai miatt. Nem ez volt ugyanis az első alkalom.

Korábban így írtak arról, milyen látvány fogadta őket a helyszínen: “Többen közülük az évek alatt elpusztultak, és nyughelyük az amúgy is förtelmes területen volt megásva. A még életben maradottakról nem is beszélve, körülményeik, szenvedéseik senkit nem érdekelt azok közül, kiknek kötelessége lett volna, hogy segítsen rajtuk. A szomszédok elmondása alapján ezek a lovak évek óta nem voltak kint az istállónak nevezett ólból, ez meg is látszott rajtuk, hiszen menni is alig bírtak, mikor kijöttek a napvilágra. Van köztük egy két éves csikó, ki még szinte nem is látta a napot. Nem is értem, hogy tudta túlélni. Amikor kinyitottuk a fészert, és megláttam bent a lovakat, a mocsokban, a tömény ammónia szagban, kint 35 fok volt, bent érzésre, 50 fok… A trágyakupacok tetején, melyet az évek alatt keményre tapostak maguk alatt, riadt szemükkel ahogy néztek ránk a sötétből, úgy éreztem élve temették el őket ebben a sötét odúban. Hát sírva fakadtam…”

.


Rédei Attila, a Bottyán Equus alapítója a Hír24-nek kedden elmondta, az előzmények fényében nehéz elhinni, tudomásul venni a bíróság döntését, és nem is találkoztak hasonlóval korábban, vagyis, hogy ilyen súlyosan elhanyagolt, lényegében megkínzott lovak visszakerüljenek a gazdájukhoz. Amikor idehoztuk őket, betegek voltak és rettegtek, most olyanok, mint a vidám kisgyerekek az óvodában, körülállnak minket. Mindenkihez odamennek, kíváncsiak. Korábban féltek tőlünk, még enni is alig akartak, még az eperfa ágat sem, pedig azt a lovak imádják. A zabot még csak nem is ismerték.  Össze sem lehet hasonlítani, annyira megváltoztak” – jegyezte meg.

Perre mennek, ha kell

Állítása szerint súlyos eljárási hibák történtek mind a rendőrség, mind az ügyészség, mind pedig a bíróság oldaláról, és – bár egyelőre még információt gyűjtenek arról, mit és hogyan léphetnének az ügyben – attól sem riadnak vissza, hogy polgári pert indítsanak a hatóságok ellen. Ami ugyanis hiba volt, ami nem a szabályoknak megfelelően történt az eljárás alatt, minden alkalommal felhívták az illetékesek figyelmét. Úgy érzik, ők folyamatosan döngették azt a bizonyos ajtót, amit rendre bevágtak az orruk előtt.

A szervezet alapítója szerint általánosságban elmondható, hogy a bűnjelként lefoglalt, hatósági eljárásban érintett lovak sorsa megoldatlan ebben az országban. Ha tudják, ők elvállalják, mint kijelölt civil szervezet, hogy gondozzák ezeket az állatokat, és bár a hatóságoknak fizetniük kéne a tartásért, csak késve teszik – ha teszik. Ők küldik a számlákat, az áfát is befizetik, de a pénzt sokszor hiába várják. Így történt ez a szóban forgó hét patás esetében is. Ők látják el a lovakat, ők tesznek meg mindezt azért, hogy megerősödjenek mind fizikailag, mind lelkileg, egy ilyen esetben, mint a fenti bírósági döntés, kirekesztve érzik magukat. Hiszen ők az ügyben csak tanúként szerepelnek.

Még van egy kis idejük

A határozatot ugyan hétfőn már megkapták, a lovak egyelőre maradnak. Ennek az az oka, hogy hiányoznak bizonyos papírok és az ahhoz szükséges vizsgálatok, hogy a lovakat szállítani tudják. Rédei Attila szerint erre is neki kellett felhívnia a hatóság figyelmét, de – hála ezeknek az előírásoknak – az állatokat egyelőre nem vihetik sehova. Most megragadva az így nyert időt, mindent megtesznek, hogy az állatok ne kerülhessenek vissza – ahogy ők fogalmaznak – a pokolba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik