Közélet
Izsaki-rendorok(960x640).jpg (Array)

Újra bíróság előtt a gyilkos izsáki rendőrök

Huszár Krisztina
Huszár Krisztina

újságíró. 2015. 06. 16. 07:00

Egyiküknek életfogytig tartó szabadságvesztés, a másik egyenruhásnak 25 év fegyház – ennyit kaptak első fokon a kényszervallató izsáki rendőrök. A döntésbe egyik érintett sem nyugodott bele, sem az ügyész, sem a vádlottak, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára. A Kecskeméti Nyomozó Ügyészség eredetileg halált okozó testi sértés bűntettével vádolta a két rendőrt, azonban az ítéletet már társtettesként elkövetett emberölés bűntettében mondta ki a bíró decemberben, Kecskeméten.

Előbbin túl kényszervallatással, jogellenes fogvatartással, hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás,sal hivatalos személyként elkövetett közokirat-hamisítással és könnyű testi sértéssel vádolták meg az egyenruhásokat. Négy rendőr került – és kerül ezúttal is – a vádlottak padjára: a halálba torkolló kényszervallatás két felelőse, egy kollégájuk, akitől szintén nem állt távol az erőszak és egy negyedik egyenruhás, aki mindezek felett szemet hunyt.

A tragédia 2013 áprilisában történt Izsákon, pontosabban a település rendőrőrsén. A kínvallatók – az ügy első- és másodrendű vádlottja – egy 47 éves román állampolgárságú, de hazánkban élő 47 éves férfit állítottak elő lopás miatt. Egy motoros fűrésznek kelt lába, a páros azt gyanította, későbbi áldozatuk emelte el a holmit. Kezeit hátrabilincselték, majd az egyik irodában leültették. Csukott ajtó mögött vallatták. A páros csaknem két órán keresztül bántalmazta az áldozatot, hol együtt, hol felváltva. Rá akarták venni, hogy ismerje be a lopást. Ütötték a mellkasát és még akkor sem álltak le, amikor a megbilincselt férfi a székkel együtt a földre zuhant. Később előkerültek a gumibotok is: ahol csak érték, ütlegelték gyanúsítottjukat.

A férfi – a számos, testét borító sérülés mellett – életveszélyes tüdőzúzódást, szegycsonttörést és sorozatos bordatörést szenvedett. A zsírszövet olyan mértékig roncsolódott, hogy zsírembólia alakult ki, amely végül fulladásához vezetett.
Nem az első eset

 Arra, hogy más is érintett az ügyben, illetve, hogy az izsáki rendőrőrsön történt brutalitás nem egyszeri eset volt, később derült csak ki. Az egyik egyenruhás ellen azért emelt vádat az ügyészség, mert korábban – az elsőrendű vádlottal – hasonló módszerrel igyekeztek vallomást kicsikarni egy négyfős társaságból. A vádirat szerint négy férfit állítottak elő más ügyek miatt tavaly januárban, februárban, illetve márciusban, vagyis a végzetes kényszervallatás előtti időszakban. Bántalmazták őket és megfosztották személyi szabadságuktól. Az elsőrendű vádlott ráadásul hamis papírokat is kiállított, például arról, hogy meddig tartott a kihallgatás, illetve hogy szükséges-e kórházba vinni a gyanús társaságot. Ők mindannyian könnyű sérülésekkel hagyták el a rendőrség épületét. A negyedik egyenruhás pedig azért került a vádlottak padjára, mert az egyik fent említett férfi bántalmazásánál jelen volt, mégsem tett semmit.

A történtek után “fejek hulltak”, helyi rendőri vezetőket váltottak le, az áldozat hozzátartozói pedig milliós kártérítért kaptak. Az ügyészség 2013 októberében jelentette be, hogy vádat emeltek az ügyben, az ügyet pedig 2013 decemberben kezdte tárgyalni a Kecskeméti Törvényszék, ahol egy évvel később ki is mondták a nem jogerős ítéletet.

Szeretnél személyre szabottan híreket olvasni a mobilodon?
Töltsd le a 24.hu app-ot, és tájékozódj hiteles forrásból megbízhatóan és gyorsan! A 24.hu
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.