Közélet

Enyhébb büntetésért harcolnak a gyilkos izsáki rendőrök

Izsaki-rendorok(960x640).jpg (Array)
Izsaki-rendorok(960x640).jpg (Array)

Eltérő minősítés megállapítása, enyhítés, felmentés - ezekkel próbálkoztak a védők.

Az első fokon kiszabott büntetések enyhítését, illetve a vádlottak felmentését kérték a védők a négy Izsákon szolgáló rendőr ellen egy férfi 2013-as halála és más bűncselekmények miatt indult per másodfokú tárgyalásán kedden, a Szegedi Ítélőtáblán. Kiszely Zsuzsa, az elsőrendű vádlott ügyvédje azt kérte, védencét halált okozó testi sértés bűntettében mondják ki bűnösnek, és enyhítsék büntetését. A perbeszédében kifejtette, a rendőrök a sértett ellenállásának megtörése érdekében alkalmaztak testi kényszert, dulakodtak a férfival. A többi ügyvéd a vádlottak felmentését kérte.
Vörös István ügyész a harmad- és negyedrendű vádlott esetében hosszabb, végrehajtandó szabadságvesztés kiszabására tett indítványt.

A többórás perbeszédet végig megbilincselve hallgató első- és másodrendű vádlott az utolsó szó jogán érdemi nyilatkozatot nem tett, a zászlós csupán annyit mondott, várja a felelősségre vonást.

Az ügyben a Szegedi Ítélőtábla pénteken hirdet határozatot.

Mint ismert, a tragédia 2013 áprilisában történt Izsákon, pontosabban a település rendőrőrsén. A kínvallatók – az ügy első- és másodrendű vádlottja – egy 47 éves román állampolgárságú, de hazánkban élő 47 éves férfit állítottak elő lopás miatt. Egy motoros fűrésznek kelt lába, a páros azt gyanította, későbbi áldozatuk emelte el a holmit. Kezeit hátrabilincselték, majd az egyik irodában leültették. Csukott ajtó mögött vallatták. A páros csaknem két órán keresztül bántalmazta az áldozatot, hol együtt, hol felváltva. Rá akarták venni, hogy ismerje be a lopást. Ütötték a mellkasát és még akkor sem álltak le, amikor a megbilincselt férfi a székkel együtt a földre zuhant. Később előkerültek a gumibotok is: ahol csak érték, ütlegelték gyanúsítottjukat.

Két másik kollégájuk is a vádlottak padjára került, az egyiktől szintén nem állt távol az erőszak, míg a negyedik egyenruhás mindezek felett szemet hunyt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik