Közélet

Rémtanya Kunszentmiklóson – évekig sanyargatták a nőt

Idős nő járókerettel (Array)
Idős nő járókerettel (Array)

A házban rendeltenség volt és mocsok, rágcsálók lepték el. Bár gondokoskodniuk kellett volna a beteg asszonyról, nem tették, sőt a férfi meg is verte és még a házból is kizárta.

Gondozási kötelezettség elmulasztásának bűntettével vádolt meg az ügyészség egy kunszentmiklósi testvérpárt, akik éveken át embertelen körülmények között tartottak egy idős nőt. A férfi ráadásul bántalmazta a 80 éves asszonyt, neki emiatt is felelnie kell.

Gondoskodás a házért cserébe

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség csütörtöki tájékoztatása szerint a vádlottak még 2008-ban kötöttek tartási szerződést az önmagáról gondoskodni nem tudó asszonnyal. A segítség fejében megkapták az idős nő kunszentmiklósi házát, ahol a férfi együtt lakott a beteg tulajdonossal, míg nővére a közelben élt. Vállalták, hogy – legalább napi egyszer – meleg ételt biztosítanak számára, hogy mosnak, takarítanak és rendben tartják a telket. Gondozniuk, ápolniuk kellett volna, gondoskodniuk a gyógyíttatásáról, fűteniük kellett volna a házat.

Mocsok, bűz és rágcsálók, italra elvert nyugdíj

De egyiket sem tették, sőt: az alapvető létfeltételeket sem biztosították,az épület szinte lakhatatlanná vált, rendetlenség, kosz és bűz volt mindenütt, rágcsálók lepték el a házat. Az asszony lavórban, mosószerrel tisztálkodhatott, tiszta ruhát sem kapott. Lefogyott és emberhez méltatlan körülmények között élt, rendszertelenül evett, mert főtt ételről „eltartói” nem gondoskodtak. A férfi az idős nő nyugdíját gyakran alkoholra költötte, így sem ételre, sem tüzelőre nem futotta, a tanyán telente hideg volt.

A 60 éves férfi végül előzetes letartóztatásba került, 65 éves nővére ezután már „eleget tett gondozási kötelezettségének”.

Megverte és kizárta a házból

Az ügyészség szerint a férfi bántalmazta is az asszonyt: 2014. szeptember 22-én részegen ököllel testszerte ütlegelte és a tanya kapuján kilökte, még akkor is bántalmazta, amikor a nő már a földre került. Estig nem is mert visszamenni a házba, de támadója ezután két napra ki is zárta őt, és még akkor is megverte. Könnyű sérüléseket szenvedett. A rendőrséget tavaly szeptemberben a családsegítő szolgálat értesítette.

Mindkét vádlott szabadlábon védekezik. Ügyükben a Kunszentmiklósi Járásbíróság dönt majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik