Közélet

„Illetlen érintések” Pannonhalmán: áthelyezték az ügyet

pannonhalma(210x140).jpg (Array)
pannonhalma(210x140).jpg (Array)

Győr-Moson-Sopron helyett már Vasban folytatják az eljárást.

A Vas Megyei Rendőr-főkapitányság folytatja a Győri Rendőrkapitányság által megkezdett eljárást a Pannonhalmi Főapátságban történtek miatt – írja az atv.hu.  Kazmar Enikő, a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője megkeresésükre nem árulta el, hogy milyen okból helyezték át az ügyet, mint mondta, az Országos Rendőr-főkapitányság jelölte ki őket az eljárás lefolytatására. „A Vas Megyei Rendőr-főkapitányság a Győri Rendőrkapitányság által elrendelt feljelentés-kiegészítési eljárást folytatja” – fűzte hozzá. 

Ahogy arról beszámoltunk, a Pannonhalmi Főapátság nemrégiben közölte az MTI-vel, hogy tavaly októberben belső vizsgálat indult kiskorú veszélyeztetése miatt egy szerzetes-nevelőtanár ellen, miután Várszegi Asztrik főapát tudomására jutott egy tíz évvel ezelőtti cselekménysorozat.

Papp Áron, a főapátság Főapáti Hivatalának a médiával kapcsolatot tartó munkatársa a sértettek személyiségi jogaira és érdekeire hivatkozva nem közölte, hogy ez pontosan mit jelent, hány akkori gyermek érintett és mit derített ki a vizsgálóbizottság. Azt mondta, hogy “körültekintő egyházi kivizsgálást folytattak le, amelyről a Vatikán illetékes hivatalát is értesítették”. Rendőrségi eljárás azért nem indult, mert egyik érintett sem tett feljelentést – tette hozzá akkor Papp. A belső vizsgálat után az érintett szerzetes elhagyta a bencés rendet.

A rendőrség az ügy kapcsán feljelentéskiegészítést rendelt el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik