Közélet

Fideszes vádlott a földmaffiaügyben

mezőgazdaság (Array)
mezőgazdaság (Array)

B. József sárvári képviselő volt, amikor cége révén belekeveredett egy csalássorozatba, aminek most 84 vádlottja van. A korábbi politikus ellen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás a vád.

Írtunk már arról, hogy vádat emelt az ügyészség az uniós területalapú támogatások jogosulatlan igénylése ügyében. Bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás bűntette – egyebek mellett ezért állnak bíróság elé nyolcvannégyen.

A vádirat lényege szerint az elsőrendű és a másodrendű vádlott – az elkövetés idején – a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal vezető beosztású tisztségviselői voltak. Ők jöttek rá, hogy az Európai Mezőgazdasági Garancia Alapból finanszírozott egységes területalapú támogatási rendszerben sok olyan földterület van, ahová a jogosultak nem nyújtanak be támogatási kérelmet.

A Blikk most arról ír, hogy a nyomozás adatai szerint B. József cége a mezőgazdasággal sosem foglalkozó Vasi Elektro-Ép Kft. 233,5 hektárnyi földterület után nyújtotta be támogatási igényét 2013-ban, amely után 16,3 millió forintos uniós támogatást kaphattak volna. De néhány nappal a kifizetés megindítása előtt lebuktak.

Az ügyben megvádolták a politikus egyik családtagját is, ő egy másik családi vállalkozást vitt. A Baranyai Elektro-Top Kft. 254 hektár földre igényeltek jogtalanul támogatást, amelyért 17,7 millió forintot nyerhettek volna. A pénzt azonban tovább kellett volna adni a szervezőknek, D. Miklós MVH-elnökhelyettes, aki elsőrendű vádlottja az ügynek, egy levélben ötven százalékról írt, egy koronatanú pedig azt állította, hogy legfeljebb negyven százalékot tarthattak meg a közreműködő cégek.

B. József indult volna a tavalyi önkormányzati választáson is, össze is gyűjtötte és le is adta az ajánlásokat, amikor meggyanúsította a rendőrség. Az utolsó pillanatban lépett vissza, így a választókerületében nem is indult kormánypárti jelölt.

„Nem tudok semmiről, nagyon régen nem kaptam értesítést, és egyébként sem nyilatkozom, tavaly lezártam a politikát. Belekevertek rendesen, remélem, a bíróság majd igazságot tesz” – mondta a bulvárlapnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik