Közélet

Százhúsz milliós csalás az MVH-nál – 84 embert vádolnak

mvh (Array)
mvh (Array)

A fővádlottak rájöttek, hogy sok olyan földterület van, ahová a jogosultak nem nyújtanak be támogatási kérelmet.

Vádet emelt az ügyészség az uniós területalapú támogatások jogosulatlan igénylése ügyében. Bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás bűntette – egyebek mellett ezért állnak bíróság elé nyolcvannégyen.

A vádirat lényege szerint az elsőrendű és a másodrendű vádlott – az elkövetés idején – a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal vezető beosztású tisztségviselői voltak. Ők jöttek rá, hogy az Európai Mezőgazdasági Garancia Alapból finanszírozott egységes területalapú támogatási rendszerben sok olyan földterület van, ahová a jogosultak nem nyújtanak be támogatási kérelmet.

Ezért a vád szerint a két vádlott 2012. évben elhatározta, hogy – a mezőgazdasági támogatások igénylésének eljárásrendje ismeretében – az ezekre a földterületekre járó támogatást további elkövető társak bevonásával, valamint hivatali helyzetükkel visszaélve megszerzik.

A széles körű kapcsolatokkal rendelkező  elsőrendű vádlott a területalapú támogatás jogosulatlan megszerzésére egy bűnszervezetet épített ki, amelybe elsősorban a vele bizalmi kapcsolatban álló régi ismerőseit szervezte be. Ezeknek a bűntársaknak a feladata a támogatást névlegesen igénylő további személyek felkutatása volt, segítségükkel valótlan tartalmú támogatási kérelmeket nyújtottak be.

A szervezők és a névleges igénylők közreműködésüket a kifizetésre kerülő támogatás összegének egy-egy részéért vállalták.
Ezzel 2012-ben – 5 jogosulatlanul igénylő cég közreműködésével – összesen csaknem 120 millió forint kárt okoztak a költségvetésnek.

A bűnszervezet tavalyelőtt már 46 cég, valamint 37 jogosulatlan igénylő magánszemély beszervezésével összesen közel másfél milliárd forint támogatást igényelt jogosulatlanul, ám ezek kifizetése már nem történt meg, mivel megindult a nyomozás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik