Közélet

Elítélték a romaellenes tüntetés egyik vádlottját

devecseri tüntetés (Array)
devecseri tüntetés (Array)

Az Ajkai Járásbíróság tíz hónapos, két évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte az Ajkai Járásbíróság K. Tamást, a devecseri romaellenes tüntetés egyik résztvevőjét, közösség tagja elleni erőszak miatt.

A Magyar Helsinki Bizottság közleménye szerint a bíró a beszámoló szerint azt mondta, nem csak egyetlenegy vádlottnak kellene itt ülnie. Az egyik sértett, a támadás alatt rokona portáján tartózkodó roma férfi a tárgyalás után megjegyezte: több tucat szélsőséges hőzöngőnek kellett volna a vádlottak padján ülnie, nem csak egyedül K. Tamásnak.

A jogvédő szervezet felidézte, a Jobbik és szélsőséges szervezetei 2012 augusztusában azzal a céllal masíroztak és támadtak a helyi romákra Devecseren, hogy megfélemlítsék őket. Az uszító és cigányellenes beszédek után a résztvevők, akik közül többen is a betiltott Magyar Gárdáéra hasonlító uniformisban jelentek meg, a település cigánysorára vonultak, ott szidalmazták a romákat és megdobálták őket.

Egy háza udvarán tartózkodó nő meg is sérült, ahogy Ferenczi Gábor jobbikos országgyűlési képviselő is, aki a „jogos magyar önvédelem” nevében meghirdetett csődület egyik szervezője volt.

A rendőrség és az ügyészség a Magyar Helsinki Bizottság állítása szerint késlekedett a támadók azonosításával is, így az erőszakoskodók közül csak a narancssárga pólóban felvonuló és dobáló K. Tamást sikerült vád alá helyezni. Az ügyészség álláspontja szerint ő felfegyverkezve és csoportosan követte el a közösség tagja elleni erőszakot, tehát a gyűlölet-bűncselekményt.

A Beszerdik Beáta bíró vezette tanács nem találta bizonyítottnak, hogy felfegyverkezve követte volna el a bűncselekményt, viszont a csoportos elkövetést igen.

Az ítélet nem jogerős, az ügyész súlyosításért fellebbez, a vádlott pedig gondolkodási időt kért, élni kíván-e fellebbezési jogával.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik