Közélet

Pannonhalmi veszélyeztetés – kevés az esély a felelősségrevonásra

pannonhalma (Array)
pannonhalma (Array)

Úgy tudni, az érintett atya nemcsak bencés szerzetes és tanár, hanem költő, szerkesztő, aki számos irodalmi díjat nyert el munkásságával.

Külföldön tartózkodhat a pannonhalmi veszélyeztetésként elhíresült ügy érintettje. A Bors úgy tudja, az atya nemcsak bencés szerzetes és tanár, hanem költő, szerkesztő, aki számos irodalmi díjat nyert el munkásságával. Az 52 éves férfi húszesztendős korában kezdte el teológiai tanulmányait Pannonhalmán. Dr. Magyar Gábor jogász szerint ugyan az apátsági közlemény hivatalból üldözendő bűncselekmény elkövetésére enged következtetni, vajmi kevés az esély arra, hogy büntetőjogi felelősségre vonás történjen az ügyben, ugyanis valószínűleg a cselekmények már elévültek.

Ahogy arról beszámoltunk, a Pannonhalmi Főapátság hétfő este közölte az MTI-vel, hogy tavaly októberben belső vizsgálat indult kiskorú veszélyeztetése miatt egy szerzetes-nevelőtanár ellen, miután Várszegi Asztrik főapát tudomására jutott egy tíz évvel ezelőtti cselekménysorozat.

Papp Áron, a főapátság Főapáti Hivatalának a médiával kapcsolatot tartó munkatársa a sértettek személyiségi jogaira és érdekeire hivatkozva nem közölte, hogy ez pontosan mit jelent, hány akkori gyermek érintett és mit derített ki a vizsgálóbizottság. Azt mondta, hogy “körültekintő egyházi kivizsgálást folytattak le, amelyről a Vatikán illetékes hivatalát is értesítették”. Rendőrségi eljárás azért nem indult, mert egyik érintett sem tett feljelentést – tette hozzá akkor Papp. A belső vizsgálat után az érintett szerzetes elhagyta a bencés rendet.

A rendőrség az ügy kapcsán feljelentéskiegészítést rendelt el.

Várszegi Asztrik főapát a Nők Lapjának elárulta, tavaly októberben kereste meg néhány volt diák azzal, hogy egykori tanáruk és kollégiumi prefektusuk elfogadhatatlanul viselkedett velük. A történetet nem akarták nyilvánosságra hozni, de el akarták érni, hogy ilyen többé ne fordulhasson elő. A bencés gimnáziumban vizsgálóbizottság állt fel, több mint hatvan diákkal beszélgettek, majd az eredményeket a főapát olyan súlyosnak ítélte, hogy azzal a római Hittani Kongregációhoz fordult. Az ügy egyházi bíróság elé került.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik