Közélet
r(960x640).jpg (Array)

Osztrák bankokat rövidített meg a magyar bűnbanda

Huszár Krisztina
Huszár Krisztina

újságíró. 2015. 05. 27. 13:19

A szervezetet egy 35 éves osztrák férfi irányította. Rajta kívül tizenkilenc magyar ellen folyt eljárás.

Vádemelést javasol a rendőrség egy osztrák férfi és 19 magyar ellen, akik a gyanú szerint úgy vettek fel euróalapú kölcsönöket ausztriai bankoktól, hogy előre elhatározták, egy vasat sem fognak visszafizetni – írja a Zsaru magazin.  A külföldi csaló interneten és újsághirdetésekben toborozta ügyfeleit 2011 tavaszától, hitelközvetítőnek adta ki magát, Dávid néven mutatkozott be. A jelentkezőket – a nyomozás adatai szerint – egy mosonmagyaróvári lakásra hívta, elkérte személyes okmányaikat, és vállalta, hogy a nevükben, megbízásukkal Ausztriában euró-alapú személyi kölcsönt vesz fel, amelyet nem kell visszafizetniük. A hitelkérelmekhez fiktív lakcímadatokat használt – egy bécsi munkásszállóra jelentették be az igénylőket –, hamis munkáltatói jövedelemigazolásokat nyújtott be, arra számítva, hogy az osztrák bankok nem találják meg az ügyfeleket. Álnéven segédkezett az összeg felvételénél, majd a megkapott pénzt megfelezte az ügyfelekkel.

Az ausztriai pénzintézetek a hitelek törlesztőrészleteinek három hónapon túli elmaradása után rájöttek, átverték őket. 19 személyt találtak, akik ugyanezzel a módszerrel vettek föl átszámítva néhány millió forintos kölcsönt. Az érintett bankok jelzése alapján az osztrák hatóságok 2012-ben csalás gyanúja miatt indítottak nyomozást. Összegyűjtötték a bedöglött hitelekkel kapcsolatos adatokat, majd – a magyar érintettekre tekintettel – felajánlották az eljárás lefolytatását a magyar hatóságoknak.

“A főkapitányságon 2012. július 2-án indult a nyomozás csalás megalapozott gyanúja miatt” – tájékoztatta a lapot Bársonyné Magó Krisztina százados, a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője. A nyomozók megállapították, 2011 márciusától két magyar férfi a sikeres hitelfelvételen felbátorodva külön üzletet kötött a magát Dávidnak mondó férfival: ezer eurós közvetítői díjért vállalták, hogy új ügyfeleket hajtanak fel neki.

A legnehezebb feladat a titokzatos Dávid azonosítása volt. 2015 márciusára a nyomozók kiderítették, hogy egy 35 éves osztrák állampolgár áll a csalássorozat hátterében. Megtudták, az osztrák–magyar határ közelében bérel lakásokat, két-háromhavonta váltogatja albérleteit. Március 19-ére azonosították aktuális tartózkodási helyét, és elkapták Mosonmagyaróváron.. A házkutatáskor magyar állampolgárok részére kiállított útlevelek és fénymásolatuk, hamis osztrák lakcímbejelentő iratok, osztrák cégek hamis munkáltatói igazolásai, hamis okmányirodai pecsétek, banki bélyegzők kerültek elő.

A bíróság március 21-én elrendelte az előzetes letartóztatását. Rajta kívül 19 magyar gyanúsított ellen indult eljárás csalás  megalapozott gyanúja miatt, ők szabadlábon védekeznek. A nyomozást a főkapitányság május 15-én befejezte, az iratokat vádemelési javaslattal megküldte az ügyészségnek.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Hooded computer hacker working on desktop PC computer. P2P and piracy, computer virus and trojans, phishing, malware and ransomware concept with glitch effect.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.