Közélet

Osztrák bankokat rövidített meg a magyar bűnbanda

r(960x640).jpg (Array)
r(960x640).jpg (Array)

A szervezetet egy 35 éves osztrák férfi irányította. Rajta kívül tizenkilenc magyar ellen folyt eljárás.

Vádemelést javasol a rendőrség egy osztrák férfi és 19 magyar ellen, akik a gyanú szerint úgy vettek fel euróalapú kölcsönöket ausztriai bankoktól, hogy előre elhatározták, egy vasat sem fognak visszafizetni – írja a Zsaru magazin.  A külföldi csaló interneten és újsághirdetésekben toborozta ügyfeleit 2011 tavaszától, hitelközvetítőnek adta ki magát, Dávid néven mutatkozott be. A jelentkezőket – a nyomozás adatai szerint – egy mosonmagyaróvári lakásra hívta, elkérte személyes okmányaikat, és vállalta, hogy a nevükben, megbízásukkal Ausztriában euró-alapú személyi kölcsönt vesz fel, amelyet nem kell visszafizetniük. A hitelkérelmekhez fiktív lakcímadatokat használt – egy bécsi munkásszállóra jelentették be az igénylőket –, hamis munkáltatói jövedelemigazolásokat nyújtott be, arra számítva, hogy az osztrák bankok nem találják meg az ügyfeleket. Álnéven segédkezett az összeg felvételénél, majd a megkapott pénzt megfelezte az ügyfelekkel.

Az ausztriai pénzintézetek a hitelek törlesztőrészleteinek három hónapon túli elmaradása után rájöttek, átverték őket. 19 személyt találtak, akik ugyanezzel a módszerrel vettek föl átszámítva néhány millió forintos kölcsönt. Az érintett bankok jelzése alapján az osztrák hatóságok 2012-ben csalás gyanúja miatt indítottak nyomozást. Összegyűjtötték a bedöglött hitelekkel kapcsolatos adatokat, majd – a magyar érintettekre tekintettel – felajánlották az eljárás lefolytatását a magyar hatóságoknak.

“A főkapitányságon 2012. július 2-án indult a nyomozás csalás megalapozott gyanúja miatt” – tájékoztatta a lapot Bársonyné Magó Krisztina százados, a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője. A nyomozók megállapították, 2011 márciusától két magyar férfi a sikeres hitelfelvételen felbátorodva külön üzletet kötött a magát Dávidnak mondó férfival: ezer eurós közvetítői díjért vállalták, hogy új ügyfeleket hajtanak fel neki.

A legnehezebb feladat a titokzatos Dávid azonosítása volt. 2015 márciusára a nyomozók kiderítették, hogy egy 35 éves osztrák állampolgár áll a csalássorozat hátterében. Megtudták, az osztrák–magyar határ közelében bérel lakásokat, két-háromhavonta váltogatja albérleteit. Március 19-ére azonosították aktuális tartózkodási helyét, és elkapták Mosonmagyaróváron.. A házkutatáskor magyar állampolgárok részére kiállított útlevelek és fénymásolatuk, hamis osztrák lakcímbejelentő iratok, osztrák cégek hamis munkáltatói igazolásai, hamis okmányirodai pecsétek, banki bélyegzők kerültek elő.

A bíróság március 21-én elrendelte az előzetes letartóztatását. Rajta kívül 19 magyar gyanúsított ellen indult eljárás csalás  megalapozott gyanúja miatt, ők szabadlábon védekeznek. A nyomozást a főkapitányság május 15-én befejezte, az iratokat vádemelési javaslattal megküldte az ügyészségnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik