Közélet

Halálos beteg nőtől csalt ki 17 milliót a bűnbanda

forint (Array)
forint (Array)

A „419-es átverés" néven is ismert csalás az egyik leggyakoribb átveréses bűncselekmény.

Három év alatt mindenétől megfosztott egy hétmilliárdos örökség bűvöletében élő daganatos asszonyt egy nemzetközi bűnbanda – írja a Blikk. Az áttétes rákkal küzdő  67 éves nő összesen 17 millió forintot lapátolt a bűnözők bankszámlájára. Azt hitte – sőt a mai napig bízik benne –, hogy az „illetékekre”, „banki költségekre” és más címszavakra elutalt pénz fejében hozzájut a 25,5 millió dollárhoz – 7 milliárd forinthoz – amit egy rejtélyes egyiptomi férfi állítólag ráhagyott. Az asszony történetét fia osztotta meg a lappal.

A nő 2012-ben befizetett egy különösen olcsó egyiptomi utazásra. Ott megismerkedett egy magyarul jól beszélő férfival, aki Ahmed Mohd Elshami néven mutatkozott be. Pár nap után az arab férfi azzal állt elő, hogy egyszer ő lesz az örököse. Mario Dra­ghi, az Európai Központi Bank elnökének nevében biztosították a csalók a magyar asszonyt arról, hogy tudomásuk van az örökségről.

“Édesanyám a család elől is eltitkolta a dolgot, akkor jöttünk rá, amikor megmagyarázhatatlanná váltak a pénzügyei. Ő csak jót akart, ezért nem tudok haragudni rá. Félek, sokan eshettek ugyanebbe a csapdába rajta kívül” – mondta Julianna gyermeke. Egyelőre nem tettek feljelentést, pedig az általunk megkérdezett ügyvéd szerint van remény.

A súlyos beteg Julianna láthatóan fordítóprogram segítségével íródott leveleket kapott, amelyekben az áll, az illető kórházban van, gépek tartják életben, pénzre van szüksége, amit vissza is fog adni. A „419-es átverés” néven is ismert csalás az egyik leggyakoribb átveréses bűncselekmény. Személyre szóló e-mailben vagy levélben keresik meg az áldozatokat, amiben busás haszont ígérve segítséget kérnek egy Afrikában rekedt mesés vagyon kimenekítéséhez. 500 kiküldött e-mailből átlagosan hétre érkezik válasz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik