Közélet

A rendőrség is vizsgálja a pannonhalmi veszélyeztetést

pannonhalma (Array)
pannonhalma (Array)

A sajtóból tudta meg a rendőrség is, hogy rejtélyes bűncselekmények történtek egy évtizede az apátságban.

Feljelentéskiegészítést rendelt el a Győri Rendőrkapitányság a Pannonhalmi Bencés Gimnáziumban tíz éve történt cselekménysorozat ügyében, miután a sajtóból tudomást szereztek arról, hogy a főapátság belső vizsgálatot rendelt el kiskorú veszélyeztetése miatt – közölte a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője kedden.

Kocsis Tünde elmondta, hogy a vizsgálat célja a körülmények kivizsgálása. Ez a gyakorlatban azt jelenti, tájékoztatják a főapátságot arról, hogy a rendőrség vizsgálatot indított az ügyben, emellett tájékoztatást kérnek a főapátságtól az akkori eseményekről.

 

A Pannonhalmi Főapátság hétfő este közölte az MTI-vel, hogy tavaly októberben belső vizsgálat indult kiskorú veszélyeztetése miatt egy szerzetes-nevelőtanár ellen, miután Várszegi Asztrik főapát tudomására jutott egy tíz évvel ezelőtti cselekménysorozat.

Papp Áron, a főapátság Főapáti Hivatalának a médiával kapcsolatot tartó munkatársa a sértettek személyiségi jogaira és érdekeire hivatkozva nem közölte, hogy ez pontosan mit jelent, hány akkori gyermek érintett és mit derített ki a vizsgálóbizottság.

Azt mondta, hogy “körültekintő egyházi kivizsgálást folytattak le, amelyről a Vatikán illetékes hivatalát is értesítették”. Rendőrségi eljárás azért nem indult, mert egyik érintett sem tett feljelentést – tette hozzá akkor Papp. A belső vizsgálat után az érintett szerzetes elhagyta a bencés rendet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik