Közélet

Ellopták az Állatkert látássérülteknek szóló bronz orrszarvúját

Bronz orrszarvú (Array)
Bronz orrszarvú (Array)

Lefeszített a talapzatáról pénteken és ellopták a budapesti állatkert kisplasztikáját, amellyel látássérültek is megtapasztalhatják ilyen formája is van az élőlénynek.

A 48×17 centiméteres bronz kisplasztikát 2005-ben készítette Kata Székely szobrászművész, és az első volt azoknak a szobroknak a sorában, amelyet az állatkert különböző pontjain helyeztek el egyrészt a művészi értékük miatt, másrészt azért, hogy a szobrokat megtapintva a látássérült emberek is képet alkothassanak az egyes állatokról. Van ilyen szobor tapírról, vízilóról, oroszlánfókákról, gyűrűsfarkú makiról, pingvinről, hóbagolyról is, és mindegyikhez Braille-írásos felirat is tartozik – írja a Budapesti Növény- és Állatkert szóvivője, Hanga Zoltán a Facebook oldalán.


Fotó: Facebook 

„Meg kell mondjam, engem nagyon felháborít a dolog. Ez nemcsak vagyonellenes bűncselekményként ítélendő el, hanem közösségellenes magatartásként is. Mert aki elvitte a szobrot, nemcsak az Állatkertet károsította meg, hanem azokat lopta meg, akiknek a szobor készült: az évi egymillió látogatónkat, köztük is különösképpen a látássérült embereket.” – írja.

Hanga Zoltán emellett kéri, hogy mindenki tartsa nyitva a szemét, hátha valahol felbukkan.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik