Közélet
jozef-rohac(960x640).jpg (Array)

Hungária Értékpapír Zrt. – cégvezető kerülhet rács mögé

Huszár Krisztina
Huszár Krisztina

újságíró. 2015. 05. 21. 11:31

A háromrendbeli különösen jelentős értékre elkövetett sikkasztás bűntettével gyanúsított

Indítványt tett az ügyészség a befektetési és értékpapír kereskedelemmel foglalkozó cég operatív igazgatójának előzetes letartóztatására.  Az ügyben jelenleg két gyanúsított előzetes letartóztatásban, egy házi őrizetben, egy pedig lakhelyelhagyási tilalom hatálya alatt áll.

A gyanúsított annak a befektetési szolgáltatást nyújtó cégnek az operatív igazgatója volt, amely – egyebek mellett – Százhalombatta, Fót önkormányzatától is kapott befektetési megbízást. A férfi utasítása alapján az önkormányzatok által a cégre bízott összegeket nem az ügyleti felhatalmazás és a vonatkozó pénzügyi szabályok szerint használták fel. Így az önkormányzatokkal megbeszéltekkel szemben – diszkontkincstárjegyek és állampapírok vásárlása helyett – az önkormányzatok hozzájárulása nélkül a Hungária Értékpapír Zrt. érdekeltségébe tartozó cégek által kibocsátott kötvényekre fordították a rájuk bízott összegeket.

Százhalombatta Város Önkormányzatának vagyonát 2,2 milliárd forinttal, Fót Város Önkormányzatának vagyonát 1 milliárd forinttal, egy nonprofit kft. vagyonát pedig 660 millió forinttal csökkentették ezek a műveletek.

A háromrendbeli különösen jelentős értékre elkövetett sikkasztás bűntettével gyanúsított férfi esetében – a főügyészség álláspontja szerint – a “kiszabható büntetés súlyosságára figyelemmel az eljárási cselekményeknél jelenléte” az előzetes letartóztatás nélkül nem biztosítható. Emellett a kihallgatottakkal  fennálló ismeretség miatt megalapozottan feltehető az is, hogy amennyiben szabadon engednék, a tanúk befolyásolásával megnehezítené, illetve veszélyeztetné a bizonyítást.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 1968. április 12.
Mátrai Zsuzsa énekesnő részt vesz az Egy óra Majláth Júliával című műsor felvételén. A műsort húsvét hétfőn mutatják be a Magyar Televízióban Kalmár András rendezésében.
MTI Fotó: Patkó Klári
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.