Közélet

Hungária Értékpapír Zrt. – cégvezető kerülhet rács mögé

jozef rohác (Array)
jozef rohác (Array)

A háromrendbeli különösen jelentős értékre elkövetett sikkasztás bűntettével gyanúsított

Indítványt tett az ügyészség a befektetési és értékpapír kereskedelemmel foglalkozó cég operatív igazgatójának előzetes letartóztatására.  Az ügyben jelenleg két gyanúsított előzetes letartóztatásban, egy házi őrizetben, egy pedig lakhelyelhagyási tilalom hatálya alatt áll.

A gyanúsított annak a befektetési szolgáltatást nyújtó cégnek az operatív igazgatója volt, amely – egyebek mellett – Százhalombatta, Fót önkormányzatától is kapott befektetési megbízást. A férfi utasítása alapján az önkormányzatok által a cégre bízott összegeket nem az ügyleti felhatalmazás és a vonatkozó pénzügyi szabályok szerint használták fel. Így az önkormányzatokkal megbeszéltekkel szemben – diszkontkincstárjegyek és állampapírok vásárlása helyett – az önkormányzatok hozzájárulása nélkül a Hungária Értékpapír Zrt. érdekeltségébe tartozó cégek által kibocsátott kötvényekre fordították a rájuk bízott összegeket.

Százhalombatta Város Önkormányzatának vagyonát 2,2 milliárd forinttal, Fót Város Önkormányzatának vagyonát 1 milliárd forinttal, egy nonprofit kft. vagyonát pedig 660 millió forinttal csökkentették ezek a műveletek.

A háromrendbeli különösen jelentős értékre elkövetett sikkasztás bűntettével gyanúsított férfi esetében – a főügyészség álláspontja szerint – a “kiszabható büntetés súlyosságára figyelemmel az eljárási cselekményeknél jelenléte” az előzetes letartóztatás nélkül nem biztosítható. Emellett a kihallgatottakkal  fennálló ismeretség miatt megalapozottan feltehető az is, hogy amennyiben szabadon engednék, a tanúk befolyásolásával megnehezítené, illetve veszélyeztetné a bizonyítást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik