helyszineles(210x140).jpg (Array)
Közélet

Bomba a Magyarországon áthaladó buszon – két szálon nyomoznak

A jármű Budapest közelében megállt, mert már olyan erősen lehetett érezni a vegyszerszagot.

A bolgár nyomozóhatóságok egyelőre terrorizmust vagy konkurenciaharcot feltételeznek a bolgár busz ügyének hátterében, amelyen gyanús csomagot találtak az M0-s autóút Annahegyi pihenőjében szombat délután – írta több bolgár napilap is keddi számában. A bolgár hivatalos tájékoztatás szerint az Europolon belüli együttműködés keretében várják az adatokat a magyar és cseh társszervektől.

Kihallgatták a bolgár busz sofőrjét, aki egyben a buszt tulajdonló cég tulajdonosa is. A kihallgatásról távozóban Dragomir Petkov a Trud című bolgár lapnak elmondta: az Omega Group 84 járata szombaton 10 órakor indult Prágából Várnába. Az utasok között volt egy 25 év körüli, valószínűleg cseh vagy szlovák fiatalember, akinek Pozsonyig volt jegye.

Ő a Brno közeli pihenő idején nem tért vissza a buszra, “erősen alkohol szaga volt, sapkát és szemüveget viselt, ruházata ócska és viseltes volt” – mondta a sofőr.

Beszámolt arról is, hogy Budapest közelében már azért álltak meg, mert ő is erős vegyszerszagot érzett. Amikor megkérdezte az utasokat, hogy szállít-e vegyszert valaki, mindenki nemet mondott. Ezt követően nyitották ki a csomagtartót, ahol rátaláltak a csomagra, amelyből a szag származott. Benne egy ablakmosó folyadékot tartalmazó műanyag flakont találtak és egy óraszerkezetet kábelekkel. Ekkor hívták ki a magyar rendőrséget.
Az ügyben a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda – szakértők bevonásával – emberölés bűntett kísérletének gyanúja miatt indított nyomozást – közölte a rendőrség hétfőn az MTI megkeresésére.

Az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata az MTI megkeresésére azt közölte: a bejelentés után a helyszínre érkező Készenléti Rendőrség Tűzszerész Szolgálata “a gyanús csomagot a helyszínen hatástalanította”, majd további vizsgálatra elszállította.

Közlésük alapján senki nem sérült meg. A busszal utazó 34 – bolgár és román – állampolgárt a rendőrség tanúként hallgatta ki.

A cseh rendőrség szervezett bűnözés elleni osztálya az MTI érdeklődésére közölte, hogy sajtójelentéseket nem kommentálnak, mindazonáltal kapcsolatban állnak a külföldi társszervekkel az ügyben.

Ajánlott videó