Közélet

Kilenc tonna burgonyát foglalt le a NÉBIH

Krumpli, burgonya (Array)
Krumpli, burgonya (Array)

Az étkezési burgonya termesztésekor megmaradó apró méretű burgonyát vetőburgonyaként forgalmazni nemcsak tilos, hanem veszélyes is.

A tavaszi vetőburgonya ellenőrzéseken csaknem 9 tonna vetőburgonyaként eladott étkezési burgonyát foglalt le a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. A fémzár címkével, növényútlevéllel nem rendelkező, illegálisan forgalomba hozott vetőgumó tételek használata akár 80 százalékos terméskiesést is okozhat. Az akciókat máricusban és áprilisban, szúrópróbaszerűen tartották.

A NÉBIH felhívja a figyelmet: Magyarországon a vetőburgonya csak növény-egészségügyi ellenőrzés és hatósági minősítés megszerzése után, fémzároltan, növényútlevéllel ellátva hozható forgalomba. A termesztők a szaporítóanyag-előállítást az illetékes megyei kormányhivatalnál kötelesek előzetesen bejelenteni. A hatósági ellenőrzést igazoló fémzár címke csak többszöri szántóföldi és laboratóriumi vizsgálat után kerülhet egy adott szaporítóanyag-tételre. A címke egyben növényútlevél is, azaz a szaporítóanyag minőségén túl, annak zárlati károsítóktól való mentességét is garantálja.

Az étkezési burgonya termesztésekor megmaradó apró méretű burgonyát vetőburgonyaként forgalmazni nemcsak tilos, hanem veszélyes is, mivel ennek minősége nem ellenőrzött, és számos, szabad szemmel nem látható növényi károsítót hordozhat. A burgonyát megtámadó, vetőgumóval terjedő vírusok, baktériumok és gombák ellen nincs a gyakorlatban alkalmazható, hatékony növényvédőszeres eljárás. A fémzárolt vetőgumó használatával megelőzhető ezeknek a károsítóknak a terjedése, felszaporodása.

“A minőségi magyar vetőburgonya védelme és az illegális áruk mennyiségének csökkentése érdekében a NÉBIH a társhatóságok bevonásával a jövőben is fenntartja a fokozott ellenőrzéseket ezen a területen” – írja közleményében a hivatal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik