Közélet

Bélyeget hamisított a somogyi anyakönyvvezető

szerzodes(210x140).jpg (Array)
szerzodes(210x140).jpg (Array)

Leszedte a bélyegeket a régi iratokról és - hogy tettét leplezze - megsemmisítette a "bizonyítékokat". Több mint 1800 dokumentum végezte a kukában, darabokban.

Vádat emelt az ügyészség egy volt kaposvári anyakönyvvezető ellen. Hivatali visszaélés, bélyeghamisítás, valamint 1826 rendbeli közokirattal visszaélés vétsége miatt állítják hamarosan bíróság elé.

A Somogy Megyei Főügyészség pénteki tájékoztatása szerint a vádlott 2013. február 25. és 2014. szeptember 5. között – hivatali helyzetét kihasználva – a születési, házassági és halotti anyakönyvi kivonatok kiállítása, továbbá a születési név megváltoztatására irányuló, valamint a házassági névviselési forma módosítására irányuló eljárásai alatt az ügyfelektől illetékbélyeg helyett az eljárási illeték mértékének megfelelő összegeket vett át, a pénzt azonban eltette. Az iratokra pedig már korábban értéktelenített illetékbélyegeket ragasztott, amelyeket régebbi iratokról szedett le. A vádlott ezzel összesen 1 millió 140 ezer forint kárt okozott az államkincstárnak. 

Hogy leplezze, amit tett, összesen 1826 darab közokiratot semmisített meg, azokat, amelyekről leszedte az illetékbélyegeket. A dokumentumokat az anyakönyvvezető egyszerűen darabokra tépte és az irodai szemetesbe dobta.

Az ügyészség börtönben végrehajtandó szabadságvesztést indítványozott vele szemben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik